начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

такси завещание

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

такси завещание

Мнениеот volkan » 09 Сеп 2012, 11:27

Четох, че нотариалната такса за обявяване на саморъчно завещание, съхранявано при нотариус е 30 лева. За издаване на препис на заветника от вече обявеното саморъчно завещание се събира нотариална такса в размер на 50 на сто от таксата по т.8 от Тарифата за нотариалните такси. /според материалния интерес/

Интересуваме дали издадения на заветника препис от обявеното саморъчно завещание е документа за собственост на заветника или същият трябва да се снабди с нотариален акт след като бъде обявено саморъчното завещание? Ако трябва да се снабди с нотариален акт какви такси трябва да се платят.
volkan
Младши потребител

Re: такси завещание

Мнениеот bebitor » 11 Сеп 2012, 10:46

Документите, удостоверяващи правото на собственост на заветника, са: нотариален акт на завещателя+ акт за смърт+ препис от завещанието. Не е необходимо последващо съставяне на констативен нотариален акт.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 11 Сеп 2012, 21:20

Едно вписване в АВ се налага.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот volkan » 12 Сеп 2012, 21:13

Аз съм написал завещание, с което завещавам имота, който притежавам към момента и съм го описал подробно. Посъветваха ме, че е по-добре да напиша универсално завещание, че завещавам всички движими вещи и недвижими имоти, които притежавам към момента на смъртта си, защото в бъдеще ще придобия и друг имот, който също искам да завещая на същото лице и ще се наложи да пиша ново завещание и да включа и втория имот, който в момента не е мой, но в бъдеще след смъртта на баща си ще придобия.
Дали е по-добре да напиша универсално завещание или пък в завещанието да конкретизирам и описвам подробно имотите при условие, че желая всичките ми имоти-настоящи и в бъдеще, които придобия да бъдат завещани на едно и също лице.
volkan
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 12 Сеп 2012, 22:46

volkan написа:да включа и втория имот, който в момента не е мой, но в бъдеще след смъртта на баща си ще придобия.
Ами ако починеш преди баща си :?:
За оня свят ред няма :idea:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Назад към Семейни казуси