начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Наследствен имот Въпрос?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствен имот Въпрос?

Мнениеот b0gito » 09 Юли 2012, 13:32

Здр искам да попитам за малко информация.Ситуацията е следната.Баба ми,ми е предписала недвижим имот.П о нейните думи при навършването ми на 18г възраст аз ставам собственик на имота.И така вече няколко год аз го давам под наем и си плащам данъците.Само че проблема е че нямам нотариален акт за собственост и писмата за данъците пристигат на моят адрес но на нейно име (още е жива).Декларацийте който подавам в общината за данъците са от мое име.На касовите бележки пише нейното име но по доло на бележката също така пише партида ... и моето ЕГН.Това означава ли че не съм изцяло собственик.И къде мога да го проверя.Ако отида в общината дали ще ми дадът някаква информация?
b0gito
Нов потребител

Re: Наследствен имот Въпрос?

Мнениеот borovinka » 11 Юли 2012, 15:49

Здравей,

Първо да попитам - баба ти как ти предписа (по-правилно е да се каже прехвърли) този апартамент, като казваш, че нямаш нотариален акт? Не сте ли ходили пред нотариус? Ако действително ти е "приписала" апартамента, би трябвало ти лично и твой представител (родител или някой друг, ако си бил твърде малък) да сте били при нотариуса по време на извършване на сделката.
Справка дали действително бабата ти ти го е прехвърлила този имот, би могъл да си направиш в Агенция по вписванията, Имотен регистър в града, в който живееш - там по твоето ЕГН ще проверят дали си собственик и оттам може да видиш и документа (нотариален акт).
И само едно уточнение - собственик се става веднага след извършване на сделката, а не "когато навършиш 18 години". ;-) (т.е. твоя собственост, на твое име, можеш да придобиваш съвсем законно още от момента, когато си се родил).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Re: Наследствен имот Въпрос?

Мнениеот colomba » 21 Юли 2012, 03:15

След като съобщението за дължимите годишни данък сгради и такса смет са на името на баба ти, но идват на твоя адрес, най-вероятно тя ти е прехвърлила имота чрез дарение като си е запазила правото на ползване. При този вид собственост ползвателят (баба ти)е с правата да управлява имота - да го ползва заедно с плодовете от него (в случая - наема :) и е данъчно задължен, а ти си т.н. "гол" собственик , който не може да се разпорежда (продава, прехвърля) с имота. Възрастта е без значение. Истински собственик и ще станеш , когато правото й на ползване се прекрати по нейна воля или след смъртта й.
Декларация за данъци върху имота се подават еднократно при смяна на собствеността му. Когато ти го е прехвърлила, баба ти като данъчно задължен ползвател е подала от нейно име такава декларация с приложен Нотариалния акт(документ за собственост на имота). В самата декларация също се посочва собственика с адреса му - затова съобщението идва при теб. А декларациите, които подаваш всяка година са за друго - данък върху доход на физическо лице (наема) и за този данък не се получават съобщения.
В данъчната служба ще ти дадат инфо по ЕГН за наличие на партида данък СГРАДИ, въз основа на чия Данъчна декларация/дата и какъв документ за собственост е възникнала партидата.
colomba
Младши потребител

Назад към Семейни казуси