начало

САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване

За необичайна смяна на фамилното име при сключване на брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За необичайна смяна на фамилното име при сключване на брак

Мнениеот hrmilanov » 06 Юли 2011, 21:50

Добър ден!

Аз и годеницата ми планираме в скоро време да сключим граждански брак. И двамата сме на мнение, че традицията съпругата да взема фамилното име на мъжа си е нечестна и дискриминитативна. От друга страна, вариантът аз да взема нейното и моето да се изгуби също не е добър вариант. Затова искаме да споделим общо име, съставно и на двете. Опцията имената и на двамата да се записват с тиренца е крайно тромава, затова ни интересува следния вариант, срещан в чужбина - име, "сглобено" от нашите две. Идеята е, моето Миланов и нейното Демирева да станат "Милемирски" и "Милемирска".
Запознати сме, че при сключването на брака няма такава възможност, но има ли начин такава промяна да се направи на основание на правилото за смяна на имената по принцип? Вижданията ни по въпроса и факта, че такива случаи има в чужбина биха ли ни били от полза? И може ли да е повдигнат проблем заради факта, че името Милемирски не съществува (или не е често срещано) в България?
hrmilanov
Нов потребител

Re: За необичайна смяна на фамилното име при сключване на бр

Мнениеот law_master » 06 Юли 2011, 23:52

Смяната на името става по съдебен ред - производството е охранително. Компетентен е районният съд по местожителството ви. Основанията за допускане на промяната са предвидени в чл. 19 ЗГР -името да е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, или важни обстоятелства налагат това.[/i] Това, че в други страни може, не е аргумент - в други страни са разрешени и еднополовите бракове.

Изображение
И двамата сме на мнение, че традицията съпругата да взема фамилното име на мъжа си е нечестна и дискриминитативна.
Изображение

да кажа ли че тва е най голямата глупост която мъж може да каже - няма да го казвам, само ще си го помисля
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 07 Юли 2011, 00:29

:roll: Брех, що ме провокираш да играя ролята на онази сврака с двата крака- ако законодателят не е съзрял( нечестността) нямаше да допусне толкоз вариации по темата:
При съставянето на акта за сключване на граждански брак всеки от встъпващите в брак заявява дали 1. запазва своето фамилно име или 2. приема фамилното име на своя съпруг, или 3. добавя фамилното име на съпруга си към своето. Като фамилно име може да се приеме или добави името на другия съпруг, с което той е известен в обществото.

По въпроса- няма да го бъде.

п.п. Леко съм разочарована, мастър.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dimist » 07 Юли 2011, 13:38

Миланов, ако имаш живи роднини, не се излагай, ще вкараш някого в гроба.
dimist
Потребител

Мнениеот law_master » 07 Юли 2011, 17:29

@ Poli_g може би малко пресилено се изказах, но това е щото ми звучи супер лицемерно това твърдение. А и не мисля, че традицията е нещо лошо. Въпреки че аз лично не бих настоявал един ден жана ми да носи моята фамилия. Естество би било най-добре да е така, но ако не е няма да е краят на света. Но в никакъв случай не бих си променил моята! :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот hrmilanov » 08 Юли 2011, 20:42

Благодаря ви, приятели, за изказаните мнения!
hrmilanov
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 08 Юли 2011, 23:03

Много интересна тема. Изпуснал съм.
Знаете ли г-н Миланов, имам едни приятел който ме изненадва с невероятни идеи, е повярвайте ми, за момент си помислих че вие сте той. :D
От друга гледна точка обаче е любопитна и провокативна идея.
Аз бих писал до НС с идея за промяна на законовите норми по тази тема.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Назад към Семейни казуси