начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Разваляне на дарение

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Разваляне на дарение

Мнениеот nikodim77 » 11 Окт 2009, 01:33

И пак здравейте,
Преди всичко проятелят ми не е искал конкретно съвет от мен, аа към темата пристъпихме в окнтекста на разговор докато ми гостува, Даже и аз го упътих към една обща позната, която е Юрист занимаващ се именно с дела от тази материя.
А иначе аз встъпих в темата защото ми припомни този случай, и защото на мен също ми прави впечатление тази (нека я наречем) несправедливост. Да, в конкретния случай бабата има само сестра. Ами ако имаше деца...? Всъщност тя има жива майка на 90-и кусур години...
Все още остава в мен въпроса и учудването от това, че дарението може да се оспорва с аргумента „запазена част” а продажбата не!? Къде е логиката??? Естествено този и други въпроси са по-скоро относими към законодателя отколкото към повечето Юристи, които съм сигурен, че понякога също изпадат в редица недоумения от българските правни абсурди.
Журналист в интервю на проф. Андрей Пантев задава следния въпрос: „- Някои казват, че живеем в “държавата Абсурдистан...” Та, дали наистина не сме в тази държава... :roll:
Едно уточнение:
„Не се притеснявайте Никодим. Може да се придобие с наследство и никой не може да го оспори, имам предвид при фактическата обстановка, която описахте.”

Приятелят ми и бабата нямат роднинска връзка, просто са си много близки.
Спокойна да е нощта!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот chadel » 11 Окт 2009, 11:04

Хм.. тва за живата майка не го спомена. При това положение има една хипотеза, при която все пак дарението може да бъде оспорено, но включва две "ако"-та :D

Ако дарителя умре преди майка си, майката ще има 1/3 запазена част и съответно право да иска намаляне на дарението, до степен, която не нарушава запазената й част. Както се спомена, това право е наследимо и тогава, ако майката на дарителката почине до 5 г. след смъртта на дъщеря си, то живата сестра или нейните низходящи стават наследници, включително на правото да се иска намаляне на дарението, поради нарушаване на запазената част и могат да го упражнят, ако някой окумуш адвокатин ги подкукуроса :mrgreen: .
Доста хипотетично, но все пак. :wink:
chadel
Потребител

Мнениеот Melly » 11 Окт 2009, 12:16

chadel написа:Хм.. тва за живата майка не го спомена. При това положение има една хипотеза, при която все пак дарението може да бъде оспорено, но включва две "ако"-та :D

Именно. Винаги, ама почти винагиq поставеният въпрос е "изчистен" от относими към засегнатото право факти поради личната преценка на питащия да не ги приобщи като важни обстоятелства. А тя не винаги се оказва правилна. От правна гледна точка, де. :?

По тази причина, поставената "първоначална диагноза" към въпроса на Nikodim77 отпада. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bastard » 11 Окт 2009, 13:09

Мдаа... така е.

Добре, а от кой момент може да се упражни правото за намаляне на дарението, респективно от кога почва да тече 5 годишният давностен срок в случай, че дарената вещ е СИО и е дарена от двамата съпрузи. От откриване наследството на първия починал съпруг или трябва и другия да е починал? Ако например имат 2 деца, всяко от тях има запазена част 1/4 от наследството на починалия съпруг, нали така? Да, ама той е извършил така да се каже, 1/2 ид. част от дарението, защото дарената вещ е била обща. Дали тогава запазената част на децата трябва да се изчисли спрямо дарената вещ като 1/8? :roll:
bastard
Потребител

Мнениеот bastard » 11 Окт 2009, 22:20

Ааа, явно не е от беднотия, от алчност е. Че за кво са ти толкоз много пари бе Литман?? Ако се хванеш за палците, може да ти напиша една запис на заповед за съответната сума :lol: :lol:
bastard
Потребител

Мнениеот Гост. » 11 Окт 2009, 23:02

:roll: Е, що? Ако са платени презумира се безопасност ли?
Тази фикция здраво се клатушка в посока- невярно твърдение( тук осъзнавам абсолютното противоречие).

Та, какво точно те притеснява в бърборенето тук? Че е безвъзмездно?
Че не може да се гарантира правилно становище с оглед липсата на документация?
Че са нарушени правата на питащите?
На колегите?

Или ... къде всъщност се крие ключа от палатката? Твоята, де. :roll:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Окт 2009, 03:17

bastard написа:Мдаа... така е.

Добре, а от кой момент може да се упражни правото за намаляне на дарението, респективно от кога почва да тече 5 годишният давностен срок в случай, че дарената вещ е СИО и е дарена от двамата съпрузи. От откриване наследството на първия починал съпруг или трябва и другия да е починал? Ако например имат 2 деца, всяко от тях има запазена част 1/4 от наследството на починалия съпруг, нали така? Да, ама той е извършил така да се каже, 1/2 ид. част от дарението, защото дарената вещ е била обща. Дали тогава запазената част на децата трябва да се изчисли спрямо дарената вещ като 1/8? :roll:

Добре, макар че вече си наясно с тезата ми, но за да може утре някой да ме санкционира и да стане дискусията... ето
- От откриване наследството на първия починал съпруг или трябва и другия да е починал?
От дата на смъртта на единия съпруг (дарител)- чл. 26, ал.1 предл. първо от СК (отм.) започва да тече 5г. давностен срок по отношение неговата 1/2 ид.част.

- Ако например имат 2 деца, всяко от тях има запазена част 1/4 от наследството на починалия съпруг, нали така?
Така- толкова е ЗП на всяко от двете деца

Да, ама той е извършил така да се каже, 1/2 ид. част от дарението, защото дарената вещ е била обща- правилно 1/2 ид.части от имота - чл. 19, ал.3 във вр. с ал.1 от СК( отм.)

Дали тогава запазената част на децата трябва да се изчисли спрямо дарената вещ като 1/8?
ЗП само по отношение дела на починалата, не за целия имот.( тук очаквам да ме санкционират) :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bastard » 12 Окт 2009, 10:53

Е да де, то 1/4 по отношение дела на починалата прави 1/8 от целия имот. Ако приемем условно, че починалата няма друго имущество разбира се. ТУк съм съгласен с теб, но да повторя следващия въпрос, следващ по пътя на логиката:

Като умре и втория съпруг-дарител, нова 5 г. давност ли почва да тече за другата 1/8 от имота? и съответно наново ли трябва да се упражни иск за повторно намаляне на дарението до размера на вече увеличената с още 1/8 запазена част по отношение на цялото имущество, т.е. вече 1/4 от всичко. Очаквам и колегите да се включат. А може би трябва да се премести в раздела за юристи.
bastard
Потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси