начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Моля за съвет относно адвокат и дело за издръжка!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет относно адвокат и дело за издръжка!

Мнениеот proletarka » 18 Сеп 2009, 10:20

Въпросът ми е следният-бившият ми съпруг "забрави" да ми изплаща дължимата издръжка за детето от януари 2008 г. След като се запознах с множество подобни случаи във форума, още повече като се има предвид, че адресът и местонахождението му са неизвестни, (на мъжа, а не на форума :) ) реших да се обърна към адвокат. От мненията тук останах с впечатление, че с оглед получаването на дължимата сума най-добре е да се заведе изпълнително дело. Адвокатката обаче настоява да подадем тъжба до Прокуратурата, т.е., наказателно дело, за да сме "стреснели" длъжника. Освен това ме предупреди, че процедурата може да се проточи година и половина, а бившия да го накажат с пробация, но той, ако не искал да има "петно" в досието и т.н., щял да ми се издължи. На въпроса ми няма ли алтернативна процедура, например Държавата да ми изплаща издръжката, а после да си търси парите от него, адвокатката каза, че "да, има нещо такова"??, но тя ме съветва да водя накзателно дело. Честно казано, не виждам каква ще е практическата полза за мен и детето, бихте ли ми дали някакъв професионален съвет какви са най-удачните варианти?
Предварително благодаря за отговорите.
proletarka
Нов потребител

Re: Моля за съвет относно адвокат и дело за издръжка!

Мнениеот sunrise » 18 Сеп 2009, 11:02

Адвокатката Ви в общи линии е права. Може да предприемете следните действия:
1.С изпълнителният лист да посетите съдия-изпълнител . Той си знае работата нататък.
2.Наказателното дело е добър Вариант, тъй като при плащане от страна на съпруга Ви , делото ще се прекрати. Това много често стимулира плащането.
3. Имате възможност да получавате издръжка от Общината при определени условия, но не и преди да сте предприели мерки срещу съпруга си по т.1.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот rts » 18 Сеп 2009, 13:29

Госожо, според мен по-добрият вариант за Вас и детето Ви е незабавно да заведете изпълнително дело. За най-добрата Ви защита там ще е нужен адвокат, тъй като сама едва ли ще се ориентирате какво и кога да предприемете. Именно във връзка с изпълнителното дело, ако в определен срок няма постъпления, въпреки предприетите изпълнителни действия от Ваша страна, може присъдената Ви издръжка да бъде заплатена от Общината.
Независимо от изпълнителното дело, можете да подадете тъжба в Прокуратурата.
Така в комплект: изпълнително дело +тъжба, действията Ви максимално бързо ще Ви доближат до очаквания резултат.
rts
Активен потребител

Мнениеот proletarka » 18 Сеп 2009, 14:35

sunrise, аз нямам изпълнителен лист, нито идея каква е процедурата да се сдобия с него.
proletarka
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 18 Сеп 2009, 14:43

След като съдът постанови в решението си размера на дължимата издръжка, не си ли извадихте изпълнителен лист или той си плащаше доброволно?
Ако не сте, коя година беше делото ?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот proletarka » 18 Сеп 2009, 14:50

Делото беше 2002 г., а и той си плащаше, макар и с голямо закъснение.
proletarka
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 18 Сеп 2009, 15:07

Трябва Ви изпълнителен лист, за да стигнете до съдия-изпълнител. Минали са обаче седем години от делото.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот proletarka » 18 Сеп 2009, 18:13

Това какво значение има?
proletarka
Нов потребител

Мнениеот donna » 19 Сеп 2009, 21:45

Е явно не желаете да се жалвате по реда на НК , ваша воля , сега ще подаде една молба до съда по делото от 2002г за издаване на изпълнителния лист ,образци на молби има почти на вс . съдебен сайт ,държавната такса по сметката на съда е 5 лв. за издаване на изп. лист ,сметката на съда я има също на сайта на съда .Като се снабдите с изп. лист идете при адвокат да ви напише молбата за образуване на изпълнителното дело и си претендирайте неплатените суми от 2008 насам.
donna
Старши потребител

Назад към Семейни казуси