начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

чл.106 ал.5 СК Колеги, моля за тълкуване и практика

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.106 ал.5 СК Колеги, моля за тълкуване и практика

Мнениеот vili_spasova » 09 Окт 2008, 08:55

Здравейте, колеги.
Много ще бъда благодарна на всички, които отделят от времето си за да споделят своя опит и мнение.
Предстои ми дело за промяна на род. права по чл. 106 ал. 5 СК - като цитирам по - долу конкретната алинея.

5) Ако обстоятелствата се изменят, съдът по молба на единия от родителите или служебно може да измени постановените по-рано мерки и да определи нови.

Смятате ли че за промяната е нужно едновременно при единият родител обстоятелствата да са се влошили, а при другия да са се подобрили значително.
1.Другата страна твърди в отговор на ИМ, че в момента живее с друга жена /която от своя страна има ОЩЕ 2 деца и представете си синът ми се разбирал перфектно с тези хора, а не понасял собственият си брат и родната си майка/
2. Смятате ли, че доходите на ответника и жената с която живее са от значение за процеса, както и обстоятелството че не са си плащали сметките за парно, вода и ток от 2,3 месеца? /ответника е пазач, а дамата му е пощаджийка :mrgreen: /
3. Мислите ли, че ако аз СКЛЮЧА БРАК /колко ужасно звучи :oops: / това би взело превес при промяната в род. права /АКО Е ТАКА - всички ще бъдете поканени на сватба :wink: /
4. Мислите ли, че свидетелските показания биха взели превес над писмените такива?
5. Съдът е допуснал изслушване на детето в СЗ, да поискам ли психолог?
/Знам че ще бъде достойно обработен, тъй като в момента ИЗОБЩО ОТКАЗВА ДА ГОВОРИ С МЕН..... :? /

Благодаря на Всички, които дочетоха ужасният ми пост.
Пожелавам Ви лек и успешен ден.
Вили
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Re: чл.106 ал.5 СК Колеги, моля за тълкуване и практика

Мнениеот Гост. » 09 Окт 2008, 10:51

Вили, ще ти отговоря довечера по скайп/ ако не ти е късно!/. :oops: Ще ти изпратя и практика на ЛС...
А, съдът се ръководи основно от интересите на детето, като съобразява изменението на обстоятелствата и при двамата родител Основно - при този, на когото са възложени р.пр.
Социалния доклад ти е много важен. Разпита?- в присъствие на социален работник, те така или иначе имат нужната квалификация..довечера повече.

Сега, предполагам и колеги ще се включат.
Спорен ден.
Гост.
Старши потребител

Re: чл.106 ал.5 СК Колеги, моля за тълкуване и практика

Мнениеот Melly » 09 Окт 2008, 11:41

Здравей слънчево момиче!
Вили,
По-скоро ще изложа мнението си по този въпрос, тъй като нямам сеиозна практика в тази област (освен една издръжка). Виж, Поли като се включи, мисля да даде сериозно рамо, е, и не само тя разбира се.

Обстоятелствата..., хммм, сложно по състав понятие и винаги преценката следва дае в съвкупност и отнесена към интереса на детето.

До навършване на пълнолетие, поотделно всеки родител законово е задължен да дава издръжка на детето си (т.2), така че не смятам помяната на обстоятелствата, при които са определени на кого се предоставя упражняването на родителските права, съответно мерките и режима на личните отношение да са в посочената от теб корелация (основн въпрос). Преценката на съда следва да е в посока изследване обстоятелствата отделно за всеки от родителите. В зависимост от това , дали детето е малолетно или непълнолетно, следва да се вземе становище от Социален кабинет, а при разпит и такова от психолог. Мисля, че няма законова забрана, ако детето е непълнолетно да поискаш тези становища, дори да настояваш присъствие и разпит на на психолог в с.з. Колкото до обработката на детето ти, това е нож с две остриета - може да се окаже, че татенцето и спътницата му вместо "да избодат очи, да изпишат вежди".

Вили, мисля за излишно да казвам, че те харесвам като човек и те уважавам като колега. Опитах се да дам мнение, съвсем не дотам изчерпателно, НО изчистено от емоции.

СМЕЛО НАПРЕД!!!!!
Приятелите са затова, когато и с колкото да помогнат.

П.П. А онова за свадбата..., АКО Е НАЗРЯЛ МОМЕНТЪТ не е причина това, нали?
ПРЕКРАСНИ СТЕ! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ей, човече, казах ли ти! Докато пиша, вече имаш рамо. :| :lol: :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Семейни казуси