начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Моля ви за помощ относно развод !

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля ви за помощ относно развод !

Мнениеот PenkaStefanova » 15 Ное 2007, 21:46

Здравейте!Пиша ви защото съм в ужасно затруднение.Живея с мъжа си вече 22 години.Имам двама сина от брака си.Единият е на 21,а по-малкият на 17 години.Мъжът ми има проблеми с алкохола и отказва да се лекува и ми налага психически тормоз,предлагам му развод по взаимно съгласие но той отказва да се разведе с мен.Децата ми са твърдо зад мен.Проблемът е че имаме построена къща по време на брака в която живеем в момента и ме интересува по какъв начин мога да се разведа с мъжа си при условие че няма къде другаде да идем да живеем с децата ми,а и ние искаме той да се махне а не ние.Моля ви кажете как да действам.
Благодаря ви предварително!
PenkaStefanova
Нов потребител

Мнениеот zelen » 15 Ное 2007, 22:22

Няма да ви изненадам, но наистина това е най-разумното: обърнете се към адвокат, който не е необходимо да е тесен специалист по разводи. Това е така, защото от това, което пишете, правя извод, че е наложително да се подготвят освен документи за развод и други, още по-сериозни производства.
За кой град се отнася?
zelen
Потребител

Мнениеот vania_todorova » 15 Ное 2007, 22:27

Здравейте, госпожо! първо да уточня, че съм студентка в пети курс, т.е., не съм правоспособен юрист и се опирам на теорията от Университета.
След като съпругът Ви не желае да се разведете по взаимно съгласие, вариантът според мен е да се разведете по исков ред - чл.99, ал.1 /СК/, като относно дълбокото и непоправимо разстройство можете да посочите, че съпругът Ви оказва психически тормоз, като последният и алкохолната му зависимост е причина за обтегнати отношения между двама ви и т.н. - Вие знаете най-добре фактическата обстановка.
относно дома Ви - щом той е придобит по време на брака ви, той е съпружеска имуществена общност съгласно чл. 19/СК/. това означава, че след прекратяването на брака с развод, Вие и съпругът Ви ще имате по 1/2 част от имота.
относно ползване на жилището - чл.107/СК/, ал.1 и ал.6 - съдът ще се произнесе служебно за ползване на жилището, тъй като по-малкото Ви дете е непълнолетно, а ще определи ползването да става от Вас, тъй като това е в интерес на децата; взема се предвид вината/ на съпруга Ви, защото дълбокото и непоправимо разстройство на брака е в резултат от неговото поведение, както сте го описали/.
Мисля, че това е, което мога да Ви кажа, дано съм Ви била полезна, успех
vania_todorova
Нов потребител

Мнениеот PenkaStefanova » 15 Ное 2007, 23:34

От Стара Загора съм.Благодаря ви за отговорите но искам да видя и другите ви колеги от форума какво ще кажат по въпросът ми
PenkaStefanova
Нов потребител

Мнениеот gele_r » 16 Ное 2007, 00:04

vania_todorova написа:Здравейте, госпожо! първо да уточня, че съм студентка в пети курс, т.е., не съм правоспособен юрист и се опирам на теорията от Университета.
След като съпругът Ви не желае да се разведете по взаимно съгласие, вариантът според мен е да се разведете по исков ред - чл.99, ал.1 /СК/, като относно дълбокото и непоправимо разстройство можете да посочите, че съпругът Ви оказва психически тормоз, като последният и алкохолната му зависимост е причина за обтегнати отношения между двама ви и т.н. - Вие знаете най-добре фактическата обстановка.
относно дома Ви - щом той е придобит по време на брака ви, той е съпружеска имуществена общност съгласно чл. 19/СК/. това означава, че след прекратяването на брака с развод, Вие и съпругът Ви ще имате по 1/2 част от имота.
относно ползване на жилището - чл.107/СК/, ал.1 и ал.6 - съдът ще се произнесе служебно за ползване на жилището, тъй като по-малкото Ви дете е непълнолетно, а ще определи ползването да става от Вас, тъй като това е в интерес на децата; взема се предвид вината/ на съпруга Ви, защото дълбокото и непоправимо разстройство на брака е в резултат от неговото поведение, както сте го описали/.
Мисля, че това е, което мога да Ви кажа, дано съм Ви била полезна, успех

колежката е права, но трябва да действате бързо, докато детето Ви е още непълнолетно......, но имайте в предвид съдът може да определи по-голям дял от общото имущество на съпруга, на когото се предоставят за отглеждане и възпитаване ненавършилите пълнолетие деца.
gele_r
Младши потребител

Мнениеот may_baych2002 » 16 Ное 2007, 12:01

Може да получите много мнения във форума, но те да са неприложими във Вашия случай. Най-добре е да ангажирате адвокат, който ще подходи според казуса, но ми се струва, че още нямате твърдата убеденост за развод. Не е лесно да се вземе такова решение, но пороците на съпруга Ви със сигурност ще продължават да Ви тормозят, защото не съм чувала да има излекуван алкохолик.
may_baych2002
Потребител

Мнениеот PenkaStefanova » 16 Ное 2007, 14:23

Мерси за отговорите.Още утре ще имам среща с адвокатка и ще действам по въпроса.
PenkaStefanova
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 22 Ное 2007, 16:38

Ако въпросът е само да махнете мъжа си от жилището и наистина смятате че тормози Вас и децата това става с дело по Закона за домашното насилие, но май по-добре е да си започнете дело за развод.
При всички случаи се подгответе и за варинат да трябва да налащате поне 1/2 от имота за да подсигурите спокойствието си, т.к. съдът ще даде жилището до пълнолетието на детето за ползване, което не е много далече.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Magnolia » 22 Ное 2007, 20:35

Какъвто и да е съпругът ви, той е собственик на къщата наравно с вас, така че търсете вариант за продажба и закупуване на други две жилища или го убедете да се разведете и да разделите имота като се съгласи вие да получите имота в дял и изключителна собственост, а на него да му платите уравнение на дела му.
Ако живота ви с него е невъзможен, тогава се изнесете с децата, подайте иск за развод и след това веднага заведете дело за делба.
Други варианти за отърваване от лошия съпруг няма. В края на краищата, една къща не е равна на един човешки живот и да се седи и търпи заради къщата и децата е най-сигурният начин да съсипете собствения си живот.
Magnolia
Потребител

Назад към Семейни казуси