начало

Делото „Дебора“ тръгва отначало заради отвод на състава Делото „Дебора“ тръгва отначало заради отвод на състава

Правата на Агенция за закрила на детето

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Правата на Агенция за закрила на детето

Мнениеот maria_71 » 12 Фев 2007, 10:46

Жена ражда и с декларация се отказва от правата върху детето.То е припознато от бащата,който го взема.Поради изтичане срока на личната карта на майката,не може да бъде издаден акт за раждане на детето веднага.Това става около 3 седмици по-късно.Междувременно е сезирана Агенцията за закрила на детето,че са нарушени правата на бебето.Започват проверки и упражняват натиск върху майката да прибере детето.Тя няма никакви претенции.С полиция,но без прокурорска заповед отиват в дома на бащата,вземат детето и го настаняват в социален дом.Бащата вече има акт за раждане на детето.Шефката на агенцията за закрила на детето в града заплашва бащата,че ще иска доказване на бащинството с днк тест.
Много дълго стана,но въпросът ми е следният:Има ли право Агенцията да отнема детето по този начин и какви са правата на бащата.Той е наел адвокат,но случая е по-специфичен и много ви моря за мнение.
maria_71
Нов потребител

Мнениеот portokal » 12 Фев 2007, 18:34

Звучи ми като популярния в последните години начин чрез лъжливо припознаване да се заобикалят правилата за осиновяване: мъжът припознава дете, което не е негово, а след това съпругата му го осиновява със съгласието на родната майка. И без проучвания, одобряване, списъци, чакане и т.н.
Агенцията за социално подпомагане, към която има отдели "Закрила на детето" (това не е Агенцията за закрила на детето!) има право да оспори всяко припознаване.
Нещо повече - съгласно Наказателния кодекс е престъпление да се укрива действителното гражданско състояние на едно лице (в гражд. съст. влиза и произходът).
Вече за настаняването в дом си има основания, описани в Закона за закрила на детето, които общо взето се свеждат до липса на грижи или лошо третиране от страна на родителите. Не мисля, че е много редно без такива основания и при неоспорено още припознаване да се взима детето от претендирания баща по този начин и да се настанява в дом.

П.П. Българското законодателство не предвижда декларации за "отказ от правата върху детето". По всяка вероятност става дума за декларация - съгласие за осиновяване. Т.е. случаят може би наистина е такъв, какъвто си мисля, и при това положение аз лично изобщо не съм на страната на "бащата". :oops: Друг въпрос е, че ДСП може би е действала прекалено грубо.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси