начало

Търси се граждански съдия за член на КАК Търси се граждански съдия за член на КАК

как да запазя жилището си

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

как да запазя жилището си

Мнениеот О р е л » 04 Фев 2006, 23:16

Разведена съм от 8 год.Бившият ме осъди да му заплатя половината от жилището придобито по време на брака.Средства нямам да му изплатя сумата.Вещите лица го оцениха заедно с подобренията,които съм правила след развода.Издръжка на децата ми не е плащал от три години,а се грижа и за болният му баща,който живее при нас.
Какво да направя за да мога да запазя жилището за да не оставя децата си и баща му на улицата.А тои настоява да му се броят парите.
О р е л

Мнениеот Piratskata_Kralica » 05 Фев 2006, 10:00

Na kolko godini sa deceta Vi?Ot koga e tova re6enie za jili6teto?
Piratskata_Kralica

Мнениеот Гост » 07 Фев 2006, 13:22

Децата са на 17 и 18 години.А решението е от януари 2006 год.
Гост

Мнениеот Гост » 07 Фев 2006, 14:58

Можете да насочите принудителното изпълнение за неизплатената издръжка върху неговия дял от жилището. Имахте ли адвокат на делото ? Баща му няма нищо общо в случая щом жилището е СИО.
Гост

Да запазиш жилище без да плащаш ?!...

Мнениеот Гост от Пловдив » 07 Фев 2006, 19:30

Доколкото разбирам има висящ процес , след като има вещи лица, които са дали оценката !...

При това положение , ако искате да запазите жилището , ще трябва да предявите претенции за възлагането му , а ако и той има претенции ще следва да се продаде на търг.

А "бившият" Ви има съответните права на собственост , при което е в правото си да претендира да му заплатите стойността на половината жилище!...

Без плащане на бившия Ви съпруг няма вариант да се разминете...

Искате да запазите жилището , но всяко удоволствие се заплаща !...

Можете да проверите дали няма да Ви отпуснат заем от някой банка , за да заплатите дяла на бившия Ви съпруг , но там ще трябва да плащате и съответните лихви...
Гост от Пловдив

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 08:36

Благодаря Ви за отговорите,който ми дадохте.Въпреки горчивата истина фактите са такива.Просто исках да зная възможно ли е да ми се приспаднат и подобренията от тая сума и трябва ли да водя наново дело?
Гост

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 09:07

Точно това е по- важното, другото е ясно. Считам, че можете да претендирате вещи лица, ако е налице висящ процес все още, да направят оценка на тези подобрения и да искате прихващане с тяхната стойност от цената, която следва да заплатите на другия съсобственик на жилището. Ако е налице вече приключил процес и влязло в сила съдебно решение за тези подобрения няма как, следва заведете нов иск.
Гост

Мнениеот 777 » 18 Фев 2006, 12:34

Следвало е било в делбеното производство да предявите направените подобрения.Нищо обаче не е загубено още: 1.Погледнете вещите лица как са оценили точно тези подобрения и дали не са посо4или годината в която са правени - това помага. 2.Понабавете платежни документи за направените подобрения. 3.Намерете и свидетели - поне двама/те са по важни дори от фактурите/, които да докажат, че извършените подобрения са извършени от Вас и с Ваши средства. Ако сте викали майстори - те биха били най-добрите свидетели, понеже ще кажат, че именно Вие сте им платила. 4.Настъпавйте здраво с дело за подобренията.
Що се отнася до настоящия момент - погледнете в решението за развода не сте ли уговорили ползване на сем.жилище до навършване на пълнолетие на децата.Поискайте възлагане на жилището на Вас. И май в общи линии това са възможностите. Не забравяйте натиска с издръжката - търсете парите. Но колегата не е прав че може да стане прихващане с тях. Издръжката е за децата, а не за Вас и поради това не може да стане прихващане, защото субектите не са идентични, нищо че сте законен представител и на двете деца към момента на възникване на задължението.
777

Назад към Семейни казуси