начало

Да отпаднат двойните мнозинства за избор на шефове на ВКС и ВАС и главен прокурор Да отпаднат двойните мнозинства за избор на шефове на ВКС и ВАС и главен прокурор

Авторско право върху театрални пиеси

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Авторско право върху театрални пиеси

Мнениеот гала » 09 Ное 2004, 12:56

Колеги , моля за вашето мнение :
В чл. 3 ал.1 т. 3 от Закона за авторското право и сродните му права се определя за обект на АВТОРСКО ПРАВО и
Сценичните произведения - ДРАМАТИЧНИ . Въпроса е обаче отделните постановки на едно произведение (например пиеса), представени от различни режисьори, дали са отделни обекти на авторско право, т. е. дали се признават авторски права на режисьорите. Музикално-драматичните произведения са единни произведения (за разлика от музикалните произведения с текст), т. е. разрешение за използване на такива произведения или на отделни компоненти се изисква от всички съавтори (ако създател не е един автор). Това се отнася за музиката и текста на произведението, докато пантомимни и хореографски произведения, както и декорите и костюмите включени в общото произведение запазват характера си на самостоятелни обекти;
Благодаря ви предварително .
гала

Re: Авторско право върху театрални пиеси

Мнениеот гала » 09 Ное 2004, 14:12

Колеги , какво става , никой ли няма мнение по въпроса ?
Знам че материята не е по вкуса на много от нас , но аз наистина имам нужда от сондиране на чужди мнения .................... давайте , да поспорим , та като нищо може и да открием вярното решения .
гала

Мнениеот Intel Proper » 09 Ное 2004, 14:29

Здравейте.
Режисьорът е към артистите- изпълнители /чл. 74 ЗАПСП/ и в чл. 79 е посочено , че дава самостоятелно разрешение за използване на произведенията. правата на артистите-изпълнители са в гл.9. Какъв е проблема?
Intel Proper

Мнениеот гала » 09 Ное 2004, 16:29

Което ще рече че това не е точно авторско право ,а е към сродните на него права по Дял 2 от Закона .
Мисълта ми беше , може ли драматизацията на едно произведение / театрална пиеса / , да се определи като авторско право , дори вече да има авторско право автора на текста на пиесата . Възприема ли се като творческа дейност режисьорското решение .
гала

Мнениеот monteskio. » 09 Ное 2004, 20:14

Според мен, не - тъй като режисьора е само изпълнител.

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот лунатик » 09 Ное 2004, 21:02

Абсолютно съм солидарен с monteskio. Режисьорът е изпълнител - чл. 74 ЗАПСП:

Артист-изпълнител е лицето, което представя, пее, свири, танцува, рецитира, играе, РЕЖИСИРА, дирижира, коментира, озвучава роли или ИЗПЪЛНЯВА по друг начин ПРОИЗВЕДЕНИЕ, цирков или вариететен номер, номер с кукли или фолклорна творба.
лунатик

Назад към Интелектуална собственост