начало

Прокуратурата призова ощетените в аферата BETL да дадат данни за вложените суми Прокуратурата призова ощетените в аферата BETL да дадат данни за вложените суми

Патентно ведомство

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Патентно ведомство

Мнениеот ne » 12 Яну 2005, 15:02

моля ако на някой му е известно да сподели, дали мога ли да направя справка в Патентното ведомство дали конкретно ЮЛ е подало документи за запазване правото да се изписва името на фирмата или на предлагания от нея продукт по определен начин.
и какво точно да направя.
не съм от София, така че ме затруднява този факт - мога ли да пусна такава молба по поща.
а да и още нещо : изписването на името на фирмата и на предлаган продукт в различни закони ли са уредени, че нещо не мога да се справя с тези понятия за географско означение , марка, промишлен дизайн ...
благодаря
ne
Потребител

Re: Патентно ведомство

Мнениеот невъзможен » 12 Яну 2005, 15:31

Можеш да пуснеш молба в ПВ за проверка. Молбата е на бланка. Има информация за дължимите такси и молбата в страницата на ПВ http://www.bpo.bg. Името на фирмата и продуктите са по ЗМГО. Отнасят се обаче за различните класове по Международната класификация за стоките и услугите. Можеш да искаш справка за всички класове, но мисля, че май e по-скъпо. Срокът е 7 дневен или 30 дни.
невъзможен

Мнениеот Andreevska » 12 Яну 2005, 15:44

Нарича се предварително проучване на марка, влез в сайта им, таксата е 50 лв., превеждаш сумата по банк. с-ка на ПВ и ги пускаш по пощата - квитанцията и молбата.
Andreevska

Мнениеот ne » 12 Яну 2005, 16:07

аз така виждам нещата - за да не може да се ползва от друго ЮЛ даден начин на изписване на продукт, следва да се запази точно начина на изписване на продукта; а ако се иска запазване на начина на изписване на търговското дружество - то важи само по отношение на имената на другите търговски дружества, но не води до забрана за изписване по този начин на прокет и съответно обратно.
правилно ли съм разбрала?
ne
Потребител

Мнениеот ne » 12 Яну 2005, 16:12

извинете, вмисто "прокет" исках да напиша "продукт"
ne
Потребител

Мнениеот Andreevska » 12 Яну 2005, 16:21

Всичко е запазване на търговска марка - продукт,име и т. н.
Andreevska

Мнениеот ne » 12 Яну 2005, 16:25

т.е ако запазя начина по който се изписва името на продукта който предлагам, то друга фирма не може да изпише по този начин нито продукта си, нито името на фирмата си , нито каквото и да е ...
ne
Потребител

Мнениеот ne » 12 Яну 2005, 16:45

и ако всичко е запазване на марка, защо тогава са разделени във ведомстното на промишлен дизайн, геогравско означение и ... тн
ne
Потребител

Мнениеот ne » 12 Яну 2005, 16:51

а може и да ми отговорите на следния въпрос : ако има запазена марка "ЕЪРСТОП" и от друг заявител се иска запазване на "ЕЪРСТОПСИСТЕМ" например, но с друго графично изображение ще има ли отказ заявителя
ne
Потребител

Мнениеот Andreevska » 12 Яну 2005, 17:00

Имах предвид - името на фирмата и името на продукта.
Andreevska

Мнениеот невъзможен » 12 Яну 2005, 17:16

Никога не може да сте сигурен какво ще регистрира и какво не ПВ. Зависи от експерта. По принцип в дадения от Вас пример следва да откажат ако става въпрос за сходни или идентични стоки и услуги. Но заеш ли. Виждал съм какви ли не решения за регистрация и съответно абсолютно не правомерни откази.
невъзможен

Мнениеот ne » 12 Яну 2005, 17:18

ясно
а експерта от тях ли се назначава
а и още нещо има ли срок в който ведомството трябва да се произнесе по молбата
ne
Потребител

Мнениеот невъзможен » 12 Яну 2005, 17:26

техен си е експерта, служител на ПВ, на заплата и хич не му пука дали е прав или не и съответно какви вреди нанася. тъжното е, че когато им покажеш, че грешат пак нищо не става, минаваш през целият ад, стигаш до съда, който взема понякога правилното решение и после обратно в ПВ. Обаче това си е първо 1 година и половина докато се произнесе ПВ, после още няколко месеца възражения и тем подобни в ПВ, и после поне още 2-3 години в съда. Ей, на това му се вика защита на индустриалната собственост. Аз през това време взели, че регистрирали на някой друг марка, която пък хич нямали право. И мъките започват, но този път да заличаваш марката, регистрирана от некомпетентен експерт. Чудничко.
А срока за проверката ти го писах по-горе.
невъзможен

Мнениеот ne » 13 Яну 2005, 13:48

благодаря за практическите съвети. Те тези хора в ПВ нямат ли си срок за произнасяне по молба за запазване на марка. не само те,
изобщо май всеки си прави каквото си иска
ne
Потребител

Мнениеот Гери » 13 Яну 2005, 13:59

Таксата е от 25 до 70 лв, 70 лв. е за експресна справка (до 7 раб.дни).
Гери

Назад към Интелектуална собственост