начало

Прокуратурата призова ощетените в аферата BETL да дадат данни за вложените суми Прокуратурата призова ощетените в аферата BETL да дадат данни за вложените суми

изобретения и търг.марки и образци

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

изобретения и търг.марки и образци

Мнениеот коколино » 15 Ное 2004, 20:12

Как се патентова изобретение
коколино

Re: изобретения и търг.марки и образци

Мнениеот ХХХ » 15 Ное 2004, 21:27

Пълно раззорение и продажба на иззделието направо без пари.
ХХХ

Мнениеот Go60r » 15 Ное 2004, 21:50

Еееее, Коколино!
На теб ти трябва учебник. С 2-3 изречения във форума не става.
Go60r

Мнениеот alexander_tonev » 16 Ное 2004, 19:55

Izobretenieto trqbva da e novo, neochevidno (da ima izobretatelska stapka), promishleno prilojimo i da ne popada v izkliucheniqta, predvideni ot Zakona za patentite (ZP) - napr. ne moje da se panetova metod za lechenie na hora ili jivotni. Vsichki iziskvaniq za patentosposobnost - t.e. za da moje edno tehnichesko reshenie da poluchi zakrila s patent - imat mnogo specifichno znachenie, uredeno v zakona razqsneno v literaturata - nito novostta, nito neochevidnostta trqbva da se razbirat v smisala, koito imat v govorimiq ezik.
Predvidena e i slojna procedura. Kompetenten organ e Patentnoto vedomstvo na RB (bivshiqt Institut za izobreteniq i racionalizacii). Podava se zaiavka, koqto trqbva da sadarja opisanie na izobretenieto, da dokazva negovata patentosposobnost, da dava primer(i) za negovata realizaciq, da sadarja pretencii (t.e. obhvat na tarsenata zakrila)... Tova sa mnogo slojni vaprosi i iziskvat otlichno poznavane na normativnata uredba, na praktikata na PV i sada po reshavane na patentni sporove, kakto i vladeene na samata oblast na tehnikata, kam koqto se otnasq izobretenieto. Nai-dobre e da se naeme predstavitel po intelektualna sobstvenost (edin vid patenten advokat), koito izgotvq dokumentite i dviji procedurata. Informaciq moje da poluchite na stranicata na PV - http://www.bpo.bg.
Osobeno vajno e da se preceni dali ima shansove za patentovane edno izobretenie, osobeno po otnoshenie na izobretatelskata stapka. Ako e samnitelno, moje da se tarsi zakrila kato polezen model ("malko izobretenie") ili eventualno kato promishlen dizain.
Tova sa nai-obshti belejki, ako ima neshto konkretno - pitaite, no tuk edva li e nai-dobroto mqsto za konsultaciq. Ima i biblioteka kam PV - tam moje da prochetete mnogo neshta, ako razpolagate s vreme. Bibliotekata e bezplatna.
alexander_tonev

Мнениеот коколино » 16 Ное 2004, 20:41

благодаря. Самата процедура ми е ясна, но ми се струва, че няма да мога да подготвя документацията. Имате ли възможност да ми препоръчате пълномощник по интелектуална собственост, защото от тези публикувани в сайта на ПВ не познавам никого.
коколино

Мнениеот alexander_tonev » 16 Ное 2004, 21:20

Chestno kazano, ne sam rabotil s nikogo ot tqh. Vijdam, che nqkoi ot golemite imena v advokatskata profesiq sa v spisaka, no tehnite uslugi sas sigurnost nqma da sa evtini - Boyanov, Varadinov, Kamburov... Vijte i tezi, koito imat agencii za intelektualna sobstvenost - moje bi te sa po-specializirani. Osven tova, moje da izberete i spored oblastta na tehnikata - orientiraite se po obrazovanieto na predstavitelite - ne vsichki sa iuristi, keto ne e nedostatak, ako imat opit. Daje moje da sa po-dobri ot iuristite. Nai-dobre govorete s nqkoi ot tqh, taka shte razberete shto za hora sa - profesionalisti, chestni i pr. Edinstveniqt, kogoto poznavam po-otblizo e doc. Emil Markov, zashtoto toi mi e prepodaval v universiteta. Samo s tova moga da Vi pomogna. Uspeh!
alexander_tonev

Мнениеот Mb}|{bT » 17 Ное 2004, 01:19

Работил съм със Здравка Върбанова и с Пенева от Ирин Патент. Мога да препоръчам и двете по една или друга причина. Пенева например изпипва перфектно и в детайли всичко и има много международни контакти. Върбанова пък е бивш държавен експерт и няма човек в ПВ с който да не се познава, съответно процедура, която да не ускори...
Mb}|{bT

Назад към Интелектуална собственост