начало

Задържаха крадец, обрал апартамента на секретаря на президента Николай Копринков Задържаха крадец, обрал апартамента на секретаря на президента Николай Копринков

Къща върху земеделска територия

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Къща върху земеделска територия

Мнениеот xtankis » 10 Юни 2022, 17:25

Здравейте,

Търся да закупя къща с парцел и често попадам на къщи, които продавча твърди че са законни и имат разрешително за строеж, но като проверя статута в https://kais.cadastre.bg/bg/Map и виждам, че парцела е със следните параметри:

Поземлен имот xxxxx, област, община, ..., вид собств. Частна, вид територия Земеделска, НТП За друг вид застрояване

Къщата (масивна сграда на 2-3 етажа) също е отбелязана на картата и е със следни параметри:

Сграда xxxxx, област, община, ..., вид собств. Частна, функц. предн. Жилищна сграда - еднофамилна, брой етажи 2, застроена площ xx кв. м,...

Аз нищо не разбирам от "Строителстево и регулация", но преди да пристъпя към договорки и оферта, която ще ми позволи да видя всички документи и да ги обсъдя с адвокат, ми се иска да зная дали изобщо си заслужава да се занимавам с такъв тип имоти.

За това което прочетох по сайтове и форуми, къща в земеделска земя не може да има, но е факт, че има стотици такива парцели и къщи построени на тях, които очевидно не са селскостопански постройки.

Въпросът ми е, възможно ли е наистина да са законни и всичко да е наред за бъдещия собственик от гледна точка на това, да не го накарат да събаря огради, да прекарва пътища през парцела си и т.н.

Да уточня, парцелите които съм гледала попадат в строителни граници на населеното място ако може да се вярва на този сайт: https://nag.sofia.bg/OpenMap/Zones?administrativeDocument
xtankis
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация