Привет!
Има ли сила и право етажната собственост да вземе решение да НЕ СПАЗВА ПОСТУЛИРАНОТО в членове от ЗАКОНА ЗА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ? Как става това?(писмено; с решение, гласувано на Общо събрание или!?..)
В конкретния случай, може ли Етажната собственост да вземе решение да НЕ се спазва чл51. ал.2 и да настоява собствениците на НЕобитаеми обекти да заплащат пълни такси за поддръжка и управление)!?
Предварително Благодаря за отговорите Ви!
- Дата и час: 21 Ное 2024, 22:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Има ли право Етажната собственост да отменя и НЕспазва Закон
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
R: Има ли право Етажната собственост да отменя и НЕспазва За
Не съм юрист. Но ще си позволя кратък коментар точно по този 51 ал. 2. Това е едно от най-спорните и носещи разправии в сградите в режим ЕС. Защото е трудно контролируемо спазването му. Без портиер например. Как ще се докаже дали е пребивавал по-малко или повече от 30 дни в даден апартамент. Чрез мърдане на пердетата и взиране във влизащите и излизащите от сградата?
- lakavitsa
- Потребител
Re: R: Има ли право Етажната собственост да отменя и НЕспазв
lakavitsa написа:.... Как ще се докаже дали е пребивавал по-малко или повече от 30 дни в даден апартамент. ?
В конкретния случай много просто обектът е недовършен; необзаведен и видимо негоден за живеене!
Повтарям питането си към експертите по въпроса!
leksik написа:Привет!
Има ли сила и право етажната собственост да вземе решение да НЕ СПАЗВА ПОСТУЛИРАНОТО в членове от ЗАКОНА ЗА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ? Как става това?(писмено; с решение, гласувано на Общо събрание или!?..)
В конкретния случай, може ли Етажната собственост да вземе решение да НЕ се спазва чл51. ал.2 и да настоява собствениците на НЕобитаеми обекти да заплащат пълни такси за поддръжка и управление)!?
Предварително Благодаря за отговорите Ви!
- leksik
- Младши потребител
Re: Има ли право Етажната собственост да отменя и НЕспазва З
Целия този член е от текстовете, които се четат, когато обстановката се нагорещи.
Мнението ми не е юридически издържано, но практиката показва, че на много места въпросите се решават по съвсем различен начин.
Макар в ал.1 да пише "по равно" и "независимо от етажа, на който живеят." - знам много места, където първите етажи плащат по-малко. Също за домашни любимци не знам някъде да плащат "в размер като за един обитател." - ал.7.
Навремето, в кооперацията в която живея, не се пусна асансьора преди повечето довършителни работи да приключат. За да не се ползва за материали и да не се цапа или повреди.
Това, че "обектът е недовършен; необзаведен и видимо негоден за живеене!" не пречи собственика да ходи там, да ползва стълбищно осветление и асансьор (ако има) и други, от които произлизат разходите.
Нека въпросния не си разваля отношенията с "Общото събрание", защото
Мнението ми не е юридически издържано, но практиката показва, че на много места въпросите се решават по съвсем различен начин.
Макар в ал.1 да пише "по равно" и "независимо от етажа, на който живеят." - знам много места, където първите етажи плащат по-малко. Също за домашни любимци не знам някъде да плащат "в размер като за един обитател." - ал.7.
Навремето, в кооперацията в която живея, не се пусна асансьора преди повечето довършителни работи да приключат. За да не се ползва за материали и да не се цапа или повреди.
Това, че "обектът е недовършен; необзаведен и видимо негоден за живеене!" не пречи собственика да ходи там, да ползва стълбищно осветление и асансьор (ако има) и други, от които произлизат разходите.
Нека въпросния не си разваля отношенията с "Общото събрание", защото
Чл. 11. (1) Общото събрание:
10. приема решения и за:
е) изваждане от сградата на собственик, ползвател или обитател по реда на чл. 45 от Закона за собствеността за определен срок, но не по-дълъг от три години;
- jhoro
- Активен потребител
Re: Има ли право Етажната собственост да отменя и НЕспазва З
Също за домашни любимци не знам някъде да плащат "в размер като за един обитател." - ал.7. Напротив, при си плащат и пушек се вдига при наличие на куче с намордник.
- lakavitsa
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|