Някой да е чувал за съдебна практика разноските за ремонт на покрива в етажна собственост да се поемат само от тези обекти, които се падат надолу по етажите по права линия под ремонтираната част?
Не говорим за две залепени една за друга сгради или два входа на блок, които се смятат за отделни ЕС, а за блок/вход с апартаменти по два или повече на площадка, който целият е една ЕС. Ремонт на едната страна на покрива да се поема само от собствениците от същата страна на сградата?
Ето за тази тема става дума:
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=pravo&Number=1953934674&page=0&view=collapsed&sb=5&vc=1
Аз за пръв път чувам такова нещо. А на всичкото отгоре съм израснала в такъв блок 3х2 апартамента, населен със заядливи пенсионери (майка ми още си е там). Ако не аз като юрист, ТЕ сигурно щяха да научат, ако имаше нещо такова.
- Дата и час: 21 Ное 2024, 22:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покривът в ЕС да е обща част само за някои обекти?!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Покривът в ЕС да е обща част само за някои обекти?!
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Re: Покривът в ЕС да е обща част само за някои обекти?!
Такова животно нема и не може да има. Това са собствени изпълнения, с които не се гарантира такова качество според което при следващия дъжд или топящ се сняг да потече наново. Ремонт "на парче" води до скарване със съседите по следващата вертикала, тъй като при теч при тях ще почнат препирни и изказвания характерни за агресивната простотия. И при евентуални течове при същите тези преждеспоменати съседи започват обвинения, че причините са в току-що извършения ремонт. Изпитал/а/ съм го. В момента текат промени в ЗУЕС, които, доколкото съм уведомен/а/, целят пълна забрана на всякакви ремонти "на парче". Щом целият вход е една ЕС, разходите се поемат от всички собственици съобразно процентния им дял на ид.части към общите части
- lakavitsa
- Потребител
От техническа гледна точка ясно, че ремонт на парче е по-малко за препоръчване.
Питам от правна има ли такава практика покривът да се дели на... покривчета.
Според мен също не би трябвало да може да има такова животно, но пък такава категоричност от страна на адвокатката в посока ограничение на възможностите на клиента...
Питам от правна има ли такава практика покривът да се дели на... покривчета.
Според мен също не би трябвало да може да има такова животно, но пък такава категоричност от страна на адвокатката в посока ограничение на възможностите на клиента...
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Някой да е чувал за съдебна практика разноските за ремонт на покрива в етажна собственост да се поемат само от тези обекти, които се падат надолу по етажите по права линия под ремонтираната част?
Не говорим за две залепени една за друга сгради или два входа на блок, които се смятат за отделни ЕС, а за блок/вход с апартаменти по два или повече на площадка, който целият е една ЕС. Ремонт на едната страна на покрива да се поема само от собствениците от същата страна на сградата?
Ето за тази тема става дума:
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=pravo&Number=1953934674&page=0&view=collapsed&sb=5&vc=1
Аз за пръв път чувам такова нещо. А на всичкото отгоре съм израснала в такъв блок 3х2 апартамента, населен със заядливи пенсионери (майка ми още си е там). Ако не аз като юрист, ТЕ сигурно щяха да научат, ако имаше нещо такова.
Има практика, че при сградите-близнаци с обща съединителна стена и общ съединен покрив, всяка част от този покрив обслужва само отделната сграда-близнак. Така по повод на този покрив не възниква съсобственост. Но, както казахте - тук случаят е съвсем друг. Има ЕС - една сграда / един вход със свой покрив.
А дори и да има такава възможност - то в духа на чл. 38, ал. 2 от ЗС това трябва да е уговорено изрично между съсобствениците (с общо събрание).
-
teogeo - Активен потребител
Категорично, покривът от една сграда в ЕС е обща част. Никакви уговорки не променят предназначението й, тъй като представлява конструктивен елемент от сградата. Дори и да се наложи да бъде извършен частичен ремонт, то всички етажни собственици кредитират съответно на притежаваните ид.ч. от нея изпълнителя на СМР-тата.
Или казано по друг начин, по своето естество покривът е обща част - комуто ползите, нему и тегобите.
Или казано по друг начин, по своето естество покривът е обща част - комуто ползите, нему и тегобите.
-
Melly - Старши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|