Здравейте! Нова съм във форума, затова се извинявам, ако има подобна тема и не съм я намерила. Постарах се да изчета по-голямата част. Притисната съм във времето и ми трябва съвет. Искам да се разбера с един съсед по възможно най-мирен начин.
От много години текат едни дебати за ремонт на покрив, където живея. През 95 година баща ми е получил виза за проектиране, разрешаваща да се изготви проект за надигане на външния край на покрива с цел да се увеличи използваемата площ. По здравословни причини сагата приключва с изработване на проект, без обаче същия да е одобрен и издадено разрешение за строеж. Сега, с моят съпруг искаме да довършим започнатото от баща ми. Преди 1 година, съседа който живее под таванското ни помещение каза, че сме го наводнили /прокапал покрива и му е съсипана кухнята/ Вече беше взето решение на събрание на входа, че се увеличават месечните такси, докато се съберат пари за ремонт на покрива. Човекът помоли да сложим един найлон който да изолира водата Строителен инж.съм и се опитах да му обясня, че това решение няма да доведе до резултати. Помолих го да отиде при домоуправителя, да свикат събрание и да внесем по една сума, за да съберем на веднъж парите за неотложен ремонт. Въпреки това изпълних молбата му и покрих с наелон. Естествено без резултат. След това помолих да ми даде подпис, за да поискам РС и да може като се прави ремонт на покрива, да се случи и исканият от мен ремонт. Той обаче симулира, че се тревожи да не си направя ремонта и да се откажа от общия ремонт и каза, че когато се вземе решение за фирма и сключване на договор за общия ремонт - ще се разпише. Сега това решение вече е факт и то с мое съгласие също. Само че въпросният собственик не ми дава подпис и не се обосновава защо. Най-вероятно на инат, по мое мнение. Както и да е, аз наистина искам да направя това сега, защото новият покрив има гаранция 15 години и аз не искам да саботирам експлоатацията му с бъдещи мои проекти. Не искам да го правя за живеене, просто искам ската да намали наклона си и да се повдигне леко фасадата, с няма и метър. Т.е. не искам да променям предназначението му, нито да слагам инсталации и т.н. Съответно фирмата не знаем коя е, понеже се пази в тайна, знаем само, че е негово откритие. На този съсед и не е от нашия град. Малко понамирисват нещата. Поисках да говоря с фирмата - отказаха ми, Мирише ми или на инат или на скрити доста далаверки.
Както и да е, въпросът ми е следният:
Цялата фасада на блока е с надигнати фасади, освен моето помещение, което е крайното. Мога ли да надигна само в средата /От фасада с широчина 4м да надигна 3 например/ и това води ли се кула по чл.93 от наредба 7 за устройство на територията? Попадна ми някъде такава информация. И ако да, това освобождава ли ме от задължението да поискам съгласието на този собственик?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 00:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ремонт на покрив и допълнително надстрояване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|