начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

узаконяване на сграда с изтекло разрешително за строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

узаконяване на сграда с изтекло разрешително за строеж

Мнениеот petar_ » 18 Мар 2010, 18:47

Здравейте,

Въпросът ми почти се изчерпва със заглавието...
Купих земя, върху която има построена сграда. Тази сграда е построена от предният собственик, като разрешителното му за строеж е изтекло много преди продажбата, без сградата да бъде озаконена.

Как мога да узаконя тази сграда

Благодаря предварително
petar_
Нов потребител

Re: узаконяване на сграда с изтекло разрешително за строеж

Мнениеот anserk » 18 Мар 2010, 23:19

petar_ написа:Как мога да узаконя тази сграда

Няма как :wink: Няма узаконяване!
Но, ако разрешението за строеж е с дата не по-късна от 1982 г. и намерите известен брой "свидетели", които да докажат, че са я видяли сградата в завършен вид до 87 г., то може и да стане търпима и да станете собственик и на къщичка :idea:
В тази хипотеза основни играчи са: архитект и адвокат, а зависите от главен архитект на община!
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 19 Мар 2010, 11:50

Хипотезата на "изтекло разрешително" предполага наличието на такъв документ (нарича се разрешение за строеж). Това означава, че постройката не е незаконен строеж, и, следователно, не се нуждае от узаконяване. Това, че не е въведена в експлоатация по предвидения в закона ред, е съвсем отделен въпрос, решаването на който зависи от много фактори – не на последно място от датите на издадените строителни книжа, и от времето на извършване на строителните работи.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот petar_ » 19 Мар 2010, 12:31

Здравейте,

Не се изразих съвсем точно... строежа е законен, има инвестиционен проект, изпълнен е по план.

Просто строителните рабти са прекратени в един момент (груб строеж, 2 плочи, без покрив), сградата не е въведена в експлоатация, разрешителното за строеж изтича години преди собственика да ми продаде мястото (постройката не може да бъде включена в договора за продажба, тъй като няма още нот акт).

Имам всички документи свързани със строежа и искам да знам как да я вкарам в експлоатация и да я узаконя на мое име.

Благодаря предварително
petar_
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 19 Мар 2010, 13:44

В момента вероятно сте собственик на земята, но не и на построеното върху нея... От значение са датите на строителните книжа, а също и кога е извършена покупко-продажбата на земята.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 19 Мар 2010, 14:50

petar_ написа:Здравейте,

Въпросът ми почти се изчерпва със заглавието...
Купих земя, върху която има построена сграда. Тази сграда е построена от предният собственик, като разрешителното му за строеж е изтекло много преди продажбата, без сградата да бъде озаконена.

Как мога да узаконя тази сграда

Благодаря предварително

Интересно ,как изобщо е изповядана сделката?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот anserk » 19 Мар 2010, 16:04

petar_ написа:Имам всички документи свързани със строежа и искам да знам как да я вкарам в експлоатация и да я узаконя на мое име.

Как имате всички документи, като строежа не е довършен (без покрив), с изтекло разрешение за строеж (вкл. проектите), не е нанесена сградата в кадастъра, протокола за строителна линия и ниво не е довършен (ако го имате), нищо не споменавате за вода, ел. ток :roll:
Бихте ли посочили какво имате в предвид за "всички документи", които имате?
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 19 Мар 2010, 18:19

Годините, драги дами и господа, годините и датите... Протоколите и другите работи не са изискване от Христово време.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Мар 2010, 10:23

...или когато в продължение на 5 години от издаването му не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите. Това се установява писмено от органа, който го е издал.

И така никъде в разсъжденията не видях дали органът издал разрешението за строеж е установил, че сградата не е завършена във вида по чл.153 ал.2 ЗУТ. Освен това, тук някои имплицитно предполагат, че разпоредбите по чл.181 ЗУТ могат да се прилагат и за обекти строени далеч преди влизането им в сила.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба