начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Заспалия съсобственик

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заспалия съсобственик

Мнениеот lanatri » 09 Окт 2009, 17:52

Здравейте ,
Моят проблем е следния . Имаме обща вила-близнак ,която е построена незаконно през 1993-1994 г. с моя съсобственик с 1/2 идеална част на земята .
Нямаме учредяване на отстъпено право на строеж ,това е фатална грешка.Оттогава аз се опитвам да узаконя само моята половина , но е невъзможно. Изкарала съм планове -заснемане/архитектура ,вик и ел /, констриктивна екпертиза , имам констативен акт ,наказателно постановление и глоба съм платила .Говорила съм много пъти със съсобственика ,но той все шикалкави /имал проблеми, нямал пари ,да не го занимавам с глупости/. Като че това не основен проблем за нас . Дайте ми съвет ,как да го накарам да се активизира малко и да вземе да се посъбуди ? Притеснявам се да отида в РДНСК, защото може да си направя още по-голяма бела / разбирай събаряне на вилата /. Просто искам да го накарам да загори от желание да се узакони ,но как ?
Ще ви благодаря предварително ако ми отговорите !
lanatri
Младши потребител

Re: Заспалия съсобственик

Мнениеот ivan_lawyer3 » 09 Окт 2009, 18:51

Когато сте собственик не трябва разрешение за строеж, освен това строите и двамата.

Не е толкова трагичен случая.

По принцип диагнозата е - неизвършване на действие. Тоест - трябва да бъде задължен да извърши съответното действие. Има и процедура - с последователни и увеличаващи се глоби.

Случаяте е доста екзотичен.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот chokoeff » 09 Окт 2009, 19:24

Ванка, мисля, че бъркаш разрешение за строеж с право на строеж.
chokoeff
Нов потребител

Мнениеот lanatri » 09 Окт 2009, 21:37

Че не сме си учредявали отстъпено право на строеж не сме . Още се терзая за това . Но как може да го задължим и той да направи това ? Не схванах каква е процедурата за това? Ако има глоби с лихви може и да е съгласен да се разбърза.
lanatri
Младши потребител

Мнениеот anserk » 12 Окт 2009, 10:05

lanatri написа:Оттогава аз се опитвам да узаконя само моята половина , но е невъзможно.

Правилно! Как ще узаконявате само вашата част, като трябва и подписа на близнака под нея, а за неговата част - вашия подпис!
Извървяли сте половината път и ви остава другата половина. Това, което сте направили за единия близнак, правите и за другия близнак. Явно на това разчита съсобственика и ви чака :D
А после адвокат ще ви каже как да си направите доброволна делба.
Няма как, карайте до край :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот lanatri » 12 Окт 2009, 18:31

Благодаря Ви, anserk, за отговора . Отдавна предполагам, че това е причината за неговите реакции. Всъщност малко се притеснявам ,че при узаконяването на цялата къща, съсобственикът ми може я ипотекира веднага , както е обща съсобственост и тогава окончателно ще съм сразена. Тази къща е моя кошмар.
lanatri
Младши потребител

Мнениеот anserk » 13 Окт 2009, 00:17

Съсредоточете се в/у процедурата по изкарване на разрешение за ползване.
И една консултация при адвокат за доброволна делба при евентуална ипотека на 1/2 от собствеността от имота и сградите.Така ще сте наясно какво да предприемете своевременно и едновременно :roll:
anserk
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба