начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Интересно ми е какъв е административноправният характер

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Интересно ми е какъв е административноправният характер

Мнениеот Mb}|{bT » 13 Апр 2002, 20:33

Интересно ми е какъв е според вас административноправният характер на оценката, която студентът получава на изпит.
Има ли признаците на индивидуален административен акт по смисъла на ЗАП и ако има - според вас възможен ли е съдебен контрол пак по реда на ЗАП. А ако няма - къде е регламентирана процедурата по издаването...И известна ли ви е някаква практика по въпроса със съдебния контрол.
Mb}|{bT

RE: Интересно ми е

Мнениеот Кларк Кент » 14 Апр 2002, 18:33

В никакъв случай оценката при изпит няма характер на индивидуален административен акт. Вижте чл.2 от ЗАП, в който има определение на това що е то индивидуален административен акт.По принцип би трябвало да е възможен съдебен контрол върху оценката на изпит, но може би правилата за това трябва да се търсят в Закона за Висшето образование.В чл.71 и сл. от закона се казва, че правата и задълженията на стоуднтите се уреждат с правилник за всяко ВУЗ. Може би в правилника на заведението, в което учите има процедура за оспорване на поставената оценка, едва след изчерпването на която вероятно ще е допустимо да се обърнете към съд. Предполагам, но не съм сигурен, че ще е необходимо да предявите установителен иск и да доказвате, че нивото на знанията Ви е по-високо от поставената Ви оценка. Ще е малко странно производство, нали ?
Кларк Кент

RE: RE: Интересно ми е

Мнениеот znajko » 14 Апр 2002, 22:25

Според мен МЪЖЪТ пита за държавен изпит
znajko

RE: RE: RE: Интересно ми е

Мнениеот Кларк Кент » 15 Апр 2002, 21:09

Мисля, че това не променя нещата. И за Държавен изпит би следвало да важат същите правила. Според теб има ли разлика? Сподели!
Кларк Кент

RE: Интересно ми е

Мнениеот Mb}|{bT » 16 Апр 2002, 13:41

Питам за всеки един изпит. Защото тъжната истина е, че безобразията, които се вършат в университетите, основана на псевдоавтономията им са много и граничат с гавра със студентите
Mb}|{bT

Назад към Административно право