начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Ипотека недв.имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ипотека недв.имот

Мнениеот inikolaeva » 03 Окт 2013, 16:51

Здравейте, възнамерявам да закупя недвижим имот, който ще ипотекирам, за да получа кредит. Стойността на имота е 100 000 лв. Тъй като искам да си спестя малко от 3% данък за прехвърляне на недв.имот, възможно ли е сделката пред нотариуса да се направи на данъчна оценка, която предполагам ще е поне наполовина от пазарната. Кредита, който ще тегля е 75 000 лв и ще бъде вписана законна ипотека в полза на банката, и ще бъде описано в нот.акт, това проблем ли е за прехвърляне по дан.оценка?
Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят!
inikolaeva
Младши потребител

Re: Ипотека недв.имот

Мнениеот n_ikito » 03 Окт 2013, 17:18

Няма как да се впише законна ипотека, с размер на обезпечение, по-голямо от задължението по договора за покупко-продажба.

п.п. Минаването евтино, може да Ви излезе скъпо....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот inikolaeva » 20 Окт 2013, 16:29

Ок, мерси за отговора. А ако ипотеката е договорна- в началото от банката ми казаха, че ще може да мине сделката на данъчна оценка, след това ми казаха, че таксите ще се определят върху сумата на кредита. И аз не знам какво да си мисля.
inikolaeva
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 20 Окт 2013, 19:58

Покупко-продажбата, ще е по ДО. Договорната ипотека ще се таксува по обезпечения интерес.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот latinka » 20 Окт 2013, 21:43

n_ikito написа:.п. Минаването евтино, може да Ви излезе скъпо...

Абсолютно подкрепям. Консултирайте се с адвокат. Последиците могат да бъдат сериозни.

Конкретно по въпроса: 3% местен данък се дължат само при покупко -продажбата. При покупко -продажбата, както местния данък, така и нотариалните такси и такса вписване се изчисляват върху обявената цена.
Тазксите за иотеката (нотариални такси и такса вписване) се изчисляват върху стойността на кредита.
latinka
Младши потребител

Назад към Ипотека