начало

Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор

Студентски казус по Търговско право

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Студентски казус по Търговско право

Мнениеот ivanku1 » 21 Май 2010, 19:45

Здравейте! Имам една сериозна молба към вас. Моля ви за помощ за един казус по Търговско право, който трябва да предам до 1 месец. Мислих го дълго време, но не стигнах доникъде. Затова ви моля да ми дадете някакви насоки. Благодаря предварително.

Това е казусът:
Ищецът е предявил три иска: за прогласяване нищожността на учредителен договор, за връщане на даденото по нищожен договор и за заплащане на обезщетение за забавено плащане по чл.86, ал.1 от ЗЗД.
Първоинстанционният съд е отхвърлил и трите иска. От доказателствата по делото е прието, че страните са сключили учредителен договор на 25.08.1990 г. на дружествена фирма, че на 24.10.1990 г. ищецът е внесел 9000 германски марки, представляващи дяловия му капитал в дружеството, и че последното е било регистрирано на 28.01.1991 г., като, молбата за регистрация е била подадена от ответника на 30.10.1990 г. Установено е, че с писмо от 03.01.1991 г.ищецът е съобщил на ответника, че оттегля дяловото си участие, на което ответникът е отговорил, че ищецът следва да уточни мотивите за оттегляне на съгласието си.

Въпроси към него: Какво решение по делото ще вземе окръжният съд? Може ли да се иска обявяването на търговското дружество за недействително съобразно с нормите на Закона за задълженията и договорите?

Нормативен материал: чл.70 ТЗ; чл.26 ЗЗД
ivanku1
Нов потребител

Re: Студентски казус по Търговско право

Мнениеот damme » 01 Юни 2010, 11:34

Обявяване на недействителност на учредено дружество може да се търси само по реда на чл.70 ТЗ, не и по реда на ЗЗД.
Съгл. чл.288 ТЗ само за неуредените в ТЗ положения се прилагат разпоредбите на гражданското законодателство.
damme
Младши потребител

Мнениеот mar4o » 01 Юни 2010, 15:43

Искам да насоча към отменената ал.1 на чл.10 ЗЗД,която предвиждаше до 1999 год. всички задължения да се уговарят в български лева.
mar4o
Младши потребител

Мнениеот narina » 02 Юни 2010, 09:17

ТЗ- "В сила от 01.07.1991 г"
На едно друго място попитах - има ли още данни по казуса, но отговор така и не последва...
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот DEKAH » 02 Юни 2010, 10:38

Защо си губите времето с казуси, които дори не са формулирани правилно? Личи си от 10 км, че съставителят на казуса е далеч от юридическата материя и терминология. Не може да даваш казус, в който има повече неясноти от факти. И за капак на всичко да праснеш дати преди 20 години, а да дадеш "Нормативен материал: чл.70 ТЗ; чл.26 ЗЗД".

Каквото и да напишете за този казус ЩЕ Е ГРЕШНО. Заложете на аргументация на тезата си - без значение каква е.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот ivanku1 » 06 Юни 2010, 09:35

Здравейте отново! Бих искал да направя едно уточнение. Казусът, който съм публикувал не е измислен от мен, а е даден по този начин от преподавателката по Търговско право в университета ми. Нищо не съм променял в казуса - просто го постнах така, както ни е даден. Това е.
ivanku1
Нов потребител

Назад към Търговско право