начало

Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор

Нищожност на уведомително писмо за прекратяване на договор?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нищожност на уведомително писмо за прекратяване на договор?

Мнениеот biserdam » 16 Юни 2010, 09:56

Здравейте,
Имам следния казус:
Поради забавяне на плащане според договор за доставка на суровина и изкупуване на готова продукция договора е прекратен с уведомително писмо правомерно. Веднага след получаването на писмото неплатените вноски бяха погасени с уговорката да се продължи договора, като имам съответните документи за направеното плащане прието от другата страна, както е по договор.

Въпрос:
Възможно ли е да се обяви за нищожно уведомителното писмо за прекратяване и договора да се счита в сила, тъй като след това причината за прекратяването е изчистена и прекратяващата страна е приела официално с документ плащането както е по договор?

Благодаря предварително.
biserdam
Нов потребител

Re: Нищожност на уведомително писмо за прекратяване на договор?

Мнениеот spassov » 16 Юни 2010, 10:38

Здравейте!
Според мен Вашето уведомително писмо представлява едностранно волеизявление, с което Вие прекратявате една правна връзка помежду ви. По тази логика субсидиарно тук могат да се приложат правилата за сключване на договор - чл. 44 във връзка с чл. 13 и 14 от ЗЗД. с узнаването на Вашата воля, изразена в писменото съобщение, договорът се счита за прекратен.
Несериозно е да се опитвате да обявите писмото за нищожно просто защото междувременно е отпаднало основанието за прекратяването. Изразената в него Ваша воля е съвсем действителна към него момент и основанията за нищожността на волята като форма на недействителност са съвсем различни от Вашите съображения.
Ето едно примерно решение: ако желаете всичко да си е наред - подпишете нов договор с ответната страна от датата на прекратяване на предишния, като отбележите в него, че стари основани на предния Договор задължения са вече погасени и към момента на сключване на новия нямате претенции.
Поздрави.
spassov
Нов потребител

Re: Нищожност на уведомително писмо за прекратяване на договор?

Мнениеот biserdam » 18 Юни 2010, 13:43

Здравейте.
Благодаря за информацията.
Всъщност аз съм от другата страна (производител) и договора ми беше прекратен. Все още нямаме договорка за сключване на нов договор за изкупуване и затова търся начин за продължаване на първия.
biserdam
Нов потребител

Назад към Търговско право