начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Загуба на работа заради трудова книжка- съвет!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Загуба на работа заради трудова книжка- съвет!

Мнениеот maxma » 24 Ное 2024, 03:08

Здравейте!

Търся съвет относно ситуация с бившия ми работодател. Забавянето на връщането на трудовата ми книжка (трудова книжка) стана причина да загубя предложение за работа и доведе до финансови и емоционални вреди. Ще съм ви много благодарен за вашите насоки относно това дали този случай заслужава съдебни действия и какво обезщетение мога да претендирам с основание.
Предистория

Споразумение за прекратяване на трудовото правоотношение и трудова книжка:
Трудовото ми правоотношение беше прекратено по-рано тази година. При прекратяването бившият ми работодател ме увери, че мога да получа трудовата си книжка, без да е необходимо тя да бъде изпращана в централата му.
На 21 октомври 2024 г. предадох трудовата си книжка в офиса им в София. Беше ми казано, че няма да е необходимо да се изпраща до централата им, но след като я предадох, ме информираха, че ще трябва да я изпратят там.
Знаейки, че книгата ми е необходима до следващата седмица, поисках да я изпратят директно на моя адрес и да ми изпратят по имейл потвърждение, което да подпиша, потвърждавайки получаването. Те се съгласиха устно с тази уговорка.

Краен срок и неразбирателство:
На 4 ноември 2024 г. беше както първият ми ден на новата работа, така и крайният срок за изпращане на трудовата книжка. Този краен срок беше ясно съобщен на бившия ми работодател.
Въпреки това трудовата книжка не беше предадена навреме. На сутринта на 4 ноември бившият ми работодател невярно заяви, че книжката вече е изпратена и ще пристигне на следващия ден.
По-късно същия ден представител на отдел „Човешки ресурси“ лично достави трудовата книжка на моя адрес, като призна, че тя не е била изпратена по-рано.

Въздействие върху новата работа:
Бях си осигурил нова работа, която започна на 4 ноември 2024 г., с брутна заплата от 2 100 лв. на месец.
Новият ми работодател изискваше както сканирано копие (което предоставих), така и оригиналната трудова книжка към датата на започване на работа, за да финализира наемането ми. Бяха необходими и допълнителни документи, но трудовата книжка беше от съществено значение.
Поради непредоставяне на оригиналната трудова книжка в срок новият работодател отмени предложението.

Забавянето доведе до загуба на поне месечна заплата и забави възможността ми да си осигуря нова работа.
То също така причини значителен емоционален стрес и потенциално накърни професионалната ми репутация.
Адвокатът ми предложи да поискам поне 3 месеца брутна заплата.

Моите въпроси

Нарушение на закона от страна на работодателя:
Непредоставянето на трудовата книжка в уговорения срок представлява ли нарушение на българското трудово законодателство (напр. чл. 350 от Кодекса на труда)?
Може ли в този случай работодателят да бъде подведен под отговорност за вреди, причинени от неговата небрежност?

Имам ли право да претендирам за имуществени вреди за пропуснатото възнаграждение?
Разумно ли е да претендирам за обезщетение за неимуществени вреди за емоционален стрес и увреждане на репутацията? Какви доказателства биха подкрепили иска ми?

Има ли прецеденти в българското трудово право, при които подобни случаи са довели до успешни искове?
Бихте ли препоръчали да се опитате да проведете медиация с работодателя, преди да предприемете съдебни действия?

Ще бъде ли полезно да докладвам за този инцидент на Инспекцията по труда? Как това би могло да се отрази на моята позиция?

Разполагам с кореспонденция по електронна поща и съобщения, в която са документирани устните ангажименти на работодателя, потвърждаването на крайния срок и неспазването му.
Новият работодател също така потвърди, че забавянето на трудовата книжка е било пряката причина за оттегляне на офертата.
Опитах се да разреша този въпрос директно с бившия си работодател, но отговорите му бяха незадоволителни.

Търся информация за това дали си струва да се води този случай по съдебен път, какво обезщетение е възможно съгласно българското трудово законодателство и какви стъпки трябва да предприема след това. Всякакви насоки или подобен опит биха били изключително полезни.

Предварително Ви благодаря за отделеното време и съветите.
Не съм българин, и исползвам преводач и мойят слаб български, затова, извинявайте за грешки, ако има.
maxma
Нов потребител

Назад към Трудово право