начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Сумарно изчисляване на работното време

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сумарно изчисляване на работното време

Мнениеот valia63 » 25 Апр 2008, 09:53

Работя на сумарно работно време с едномесечен период на отчитане.
Въпроса ми е : Законно ли е за една седмица , последователно да отработя повече от 35 часа нощен труд , без да ми е дадена междудневна почивка?
Графика ми е : 6 ПОСЛЕДАВАТЕЛНИ дни по 7 часа( от 22:00 до 05:00) равни на 42 часа след което 1 ден почивка.
Когато чета КТ смятам , че в този график ми е нарушена междуседмичната почивка при полагане на нощен труд , защото за да ми бъде спазена междуседмичната почивка графика ми трябва да е : 5 ПОСЛЕДАВАТЕЛНИ дни по 7 часа( от 22:00 до 05:00) равни на 35 часа след което най малко 24 часа почивка.
Моля , отговорете ми правилно ли разсъждавам?
valia63
Нов потребител

Мнениеот nat » 25 Апр 2008, 12:23

не.

и се нарича СУМИРАНО изчисляване на работното време. За повече информация вж. чл.142, ал.4 във връзка с чл.153, ал.2 и 3 КТ. Размерите на смените и почивките се изчисляват не в дни, а в часове, и свямана може да достигне до 12 часа без значение далие дневна или нощна а оделната работна седмица може да надвишава 35 респ.48 часа. Важното е в края на отчетния период действително отработеното да отговаря на нормалната продължителност на работното време за периода напр. ако се изчислява на 3 месеца в края на периода трябва да е около 168 - 172 часа плюс минус 30 часа на месец.
разпоредбата на чл.140 се отнася за подневно изчисляване на работното време
nat
Потребител

Назад към Трудово право