начало

Адвокат Иво Ивков осъди „Левски“ за над 20 000 лева Адвокат Иво Ивков осъди „Левски“ за над 20 000 лева

възстановяване на работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

възстановяване на работа

Мнениеот voz » 21 Юли 2006, 20:25

Бях възстановена на работа по силата на съдебно решение, отменящо заповед за моето освобождаване от работа като незаконосъобразна. Явих се в законоустановения 2-седмичен срок на работа, като междувременно подадох и молба за възстановяване. В деня на явявавенето ми обаче ми беше казано, че подаването на молбата било достатъчно основание за да не наруша срока за явяване, че поради факта, че моята стара длъжност е заета и не могат да ми я предоставят, аз да се прибера и да чакам да ми се обадят?
Законът обаче казва друго. Какво да правя в тази ситуация? Могат ли да ми кажат в последствие, че не съм се явила в "съответната служба" в законоустановения срок?
voz
Нов потребител

Re: възстановяване на работа

Мнениеот donna » 21 Юли 2006, 20:44

voz написа:Бях възстановена на работа по силата на съдебно решение, отменящо заповед за моето освобождаване от работа като незаконосъобразна. Явих се в законоустановения 2-седмичен срок на работа, като междувременно подадох и молба за възстановяване. В деня на явявавенето ми обаче ми беше казано, че подаването на молбата било достатъчно основание за да не наруша срока за явяване, че поради факта, че моята стара длъжност е заета и не могат да ми я предоставят, аз да се прибера и да чакам да ми се обадят?
Законът обаче казва друго. Какво да правя в тази ситуация? Могат ли да ми кажат в последствие, че не съм се явила в "съответната служба" в законоустановения срок?

Отиваш на работното си място и ефективно започваш да си вършиш работата ,инъче ......
Това ,че старата ти длъжност е заета от друг нищо не значи с него работодателя следва да прекрати ТПО на основание чл.328 ал.1 т.8 КТ -Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;

Ако не те допускат до работа пишеш жалба до прокуратурата и искаш да се извърши проверка по случая ,тъй като ако не те допуснат това съставлява предстъпление чл.172 НК ал.2 Длъжностно лице, което не изпълни заповед или влязло в сила решение за възстановяване на неправилно уволнен работник или служител, се наказва с лишаване от свобода до три години.

И искай работодаетля да ти впише в трудовата книжка отмяната на уволнението като незаконосъобразно.
Това по наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж
Чл. 5. (1) Когато уволнението на работника или служителя е признато за незаконно или бъде поправено основанието за прекратяване на трудовото правоотношение, вписването на тези обстоятелства в трудовата книжка се извършва от работодателя, прекратил трудовото правоотношение.
(2) При отказ на работодателя или при приключена ликвидация териториалната инспекция по труда извършва вписването в трудовата книжка след представяне от работника или служителя на влязлото в сила съдебно решение.
donna
Старши потребител

Мнениеот voz » 23 Юли 2006, 19:28

Благодаря!
voz
Нов потребител

Назад към Трудово право