начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Трудово правен казус!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудово правен казус!

Мнениеот s_zlatkova » 22 Дек 2007, 23:46

здравейте имам нужда от съвет! материално отговорно лице подава молба, за напускане на работа. в трудовия му договор е записано, че трябва да изтърпи 30 дневен срок на предизвестие. а в кодекса на труда пише, че предизвестието може да се удължи до два месеца. шефа на това материално отговорно лице, му е съобщило, че трябва да изработи 3-месечен срок на предизвестието. въпроса ми е, шефа има ли законно право да иска този три месечен срок на предизвестие? и ако не, как може да го успоря?
s_zlatkova

Мнениеот gele_r » 23 Дек 2007, 00:08

според мен няма право на такова удължаване..... освен това удължаването до 2 месеца /общо с предизвестието/ е ако предаването на повереното имуществото не може да се извърши в 30-дневен срок...... т.е. според мен тук се има в предвид наличието на някакви обективни пречки, напр. болест на предаващия....
gele_r
Младши потребител

Мнениеот tati_go » 01 Яну 2008, 15:24

здравейте имам нужда от съвет! материално отговорно лице подава молба, за напускане на работа. в трудовия му договор е записано, че трябва да изтърпи 30 дневен срок на предизвестие. а в кодекса на труда пише, че предизвестието може да се удължи до два месеца. шефа на това материално отговорно лице, му е съобщило, че трябва да изработи 3-месечен срок на предизвестието. въпроса ми е, шефа има ли законно право да иска този три месечен срок на предизвестие? и ако не, как може да го успоря?

Здравейте. Имам нужда от съвет. Материално отговорно лице подава молба за напускане на работа. В трудовия му договор е записано, че трябва да изтърпи 30-дневен срок на предизвестие. а в кодекса на труда пише, че предизвестието може да се удължи до два месеца. Шефът на това материално отговорно лице му е съобщил, че трябва да изработи 3-месечен срок на предизвестието. Въпросът ми е: шефът има ли законно право да иска този три месечен срок на предизвестие? И ако не, как мога да го оспоря?
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот tati_go » 01 Яну 2008, 15:29

Кодекс на труда

Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя с предизвестие
Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За работниците и служителите, които заемат материално-отчетнически длъжности, в случай че предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок по ал. 2, времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието.
Аватар
tati_go
Потребител

Назад към Трудово право