начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Тълкуване "Кодекса на труда"

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тълкуване "Кодекса на труда"

Мнениеот chlsea » 05 Ное 2007, 20:45

Моля,някой вещ в тази област да ми разясни следния текст от "Кодекса на труда" :

Чл.262 Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение ,уговорено между работника или служителя и работодателя ,но не по-малко от:
1- 50 на сто-за работа през работните дни
2-75 на сто-за работа през почивните дни
3-100 на сто-за работа през дните на официални празници
4-50 на сто-за работа при сумирано изчисляване на работното време

Как тълкувате този текст?
-при примерна заплата от 500 лева ,средните работни часове (при осем часов работен ден,5 дни в седмицата) на месец са 176 часа. Което се връзва по 2,84 лв. на работен час. Работното време е от 08.00ч. до 16.30ч. с половин час обедна почивка. Та ,как ,според вас, и според "Кодекса на труда",трябва да се заплаща труда след 16.30ч. и преди 08.00ч. в работни дни?
Вариантите са два:
1- заплащане на 50% от надницата или 1,42 лв./час
2- заплащане с увеличени от 50% на надницата или 4,26 лв./час

Моля Ви,помогнете ми да разтълкувам този текст.Давам два варианта на тълкование ,защото аз съм на едното мнение,а работодателя ми на другото. Сумите са примерни,а в спора става въпрос за далеч по-сериозна заплата.

Предварително Ви благодаря!
chlsea
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 06 Ное 2007, 11:28

Какво точно не Ви е ясно? то си е казано толкова ясно,че повече няма накъде. Казва се увеличено , т.е часовата ставка +50%.
И като Ви е сериозна заплатата , 10лв. за адвокат нямате ли? :wink: Водите шефа при него и готово.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kavage » 06 Ное 2007, 14:21

за да се реши вашия, казус трябва да изясните дали работите на нормиран или ненормиран работен ден, също така е важно да си изясните, че увелеченото заплащане се смята върху основната заплата, а не върху нетния ви доход
kavage
Младши потребител

Назад към Трудово право