начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Достъп до информация от прокуратурата

Дискусии на тема съдебната власт в България

Достъп до информация от прокуратурата

Мнениеот todorb2000 » 25 Апр 2010, 11:19

Поисках достъп до информацията, като се позовах на Закона за достъп до информация: Указание №281/08.12.2006г. на Главния прокурор, тъй като една жена-прокурор се мотивира в резолюцията си на база въпросното указание.
Има нарушаване на тайната на кореспонденцията ми и прокурора отказа разследване по моя жалба.

Запознаха ме на място срещу подпис. В указанието няма защитена информация, а конкретни указания към прокурорите, но са важни, тъй като прокуратурата е изградена изцяло на армейски принцип и метода на едининачалието. И сега ми отказват достъп на хартиен носител. Не можело. Оказва се, че прокурорите май,май не искат да им гледаш в канчето. Казано честно гледат да ме отпратят, и да не свършат работа.

Искам самото указание на хартиен носител. Толкова ли е трудно да се зачитат правата на гражданите.

Позовават се на Тарифа 1 за събираните съдебни такси, а аз на Заповед 10 на министъра на финансите по повод ЗДОИ. Отпратих сигнал до Висшия съдебен съвет и Омбудсмана за тези безобразия.

И така!
Смятам, че прокурорите са длъжни да спазват конституционното ми право на информация и да не ми искат такси по Тарифа 1.

От Военна прокуратура пък спазват Закона за достъп до информация, както си пише по закон.

Какъв е този двоен стандарт?

Моля за Вашето мнение.
Убеден съм в правотата си!
Мисля да водя за отговорност на държавата за причинени щети /в лицето на прокуратурата/
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител

Re: Достъп до информация от прокуратурата

Мнениеот todorb2000 » 30 Апр 2010, 10:11

Ето такова е истинското отношение към правата на човека в България-мълчaние и апатия, и много, много алинеи, лишени от чувството за законност и държавност, а всичко останало е игра на думи, лишени от смисъл.

Когато едно основно конституционно право се погазва от служители, призвани да гарантират законността в Република България, то се нарича Тирания.

Ето това е тиранията, която пак се възпроизвежда от най-консервативната част на съдебната власт- Прокуратурата на Република България.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
todorb2000
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 06 Юли 2010, 00:16

Има ли някой мнение..... ? :D

Мълчанието означаа за мен, че тиранията скоро няма да бъде победена :mrgreen:
todorb2000
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 08 Юли 2010, 21:57

Тарифа № 1 не са я измислили прокурорите.. прочетете внимателно какво пише в нея. Прокуратурата е част от съдебната власт. Исканите от Вас копия не струват пари.
Никой не Ви е отказал достъп до информация - сам пишете, че сте се запознал с Указание 281/06 СРЕЩУ ПОДПИС даже. Формата на предоставяне на информация никъде не е уредена изрично. Не знам какъв точно Ви е бил законният интерес да се запознаете с Указанието, предвид разпоредбата на чл. 41, ал. 2 от Конституцията... Ако не сте доволен от нещо в конкретния случай - обжалвайте - има специализирани административни съдилища.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 12 Юли 2010, 23:49

sunshine_75 написа:Тарифа № 1 не са я измислили прокурорите.. прочетете внимателно какво пише в нея. Прокуратурата е част от съдебната власт. Исканите от Вас копия не струват пари.
Никой не Ви е отказал достъп до информация - сам пишете, че сте се запознал с Указание 281/06 СРЕЩУ ПОДПИС даже. Формата на предоставяне на информация никъде не е уредена изрично. Не знам какъв точно Ви е бил законният интерес да се запознаете с Указанието, предвид разпоредбата на чл. 41, ал. 2 от Конституцията... Ако не сте доволен от нещо в конкретния случай - обжалвайте - има специализирани административни съдилища.

Съгласно чл.3 от ЗДОИ прокуратурата е сред задължените субекти, като изрично по чл.28, ал.2 от ЗДОИ е упоменато да се излиза с акт, който да отговаря на чл.34 от ЗДОИ.
A ето мнение на прокурор.....
Не можах да прикача един преработен файл, за да видите "тълкувания" на закона
todorb2000
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 13 Юли 2010, 00:23

Не четете ЗДОИ на парче - законът има и чл. 20, ал. 2, и чл. 23... Нямам идея как точно са се произнесли във Вашия случай (вероятно това съдържа файлът, който не сте успели да прикачите), но: срещу подпис Ви е предоставен достъп до информация, уведомен сте бил за разходите по предоставянето - в съответствие с Тарифата...
Дори и да липсва акт по смисъла на ЗДОИ, винаги е налице някоя горестояща прокуратура...Ако не сте доволен, потърсете си правата. Тук, във форума, няма начин да стане.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 13 Юли 2010, 18:49

sunshine_75 написа:Не четете ЗДОИ на парче - законът има и чл. 20, ал. 2, и чл. 23... Нямам идея как точно са се произнесли във Вашия случай (вероятно това съдържа файлът, който не сте успели да прикачите), но: срещу подпис Ви е предоставен достъп до информация, уведомен сте бил за разходите по предоставянето - в съответствие с Тарифата...
Дори и да липсва акт по смисъла на ЗДОИ, винаги е налице някоя горестояща прокуратура...Ако не сте доволен, потърсете си правата. Тук, във форума, няма начин да стане.

О-оо ясно е. Вече обжалвах мълчалив отказ на прокурор. :D
Както и да я "сучат и въртят", са длъжни да спазят чл.41, ал.2 от Конституцията.
Оправдания всякакви, но Прокуратурата на Република България, като държавен орган, е длъжна да спазва от всички юридически лица най-много Конституцията и закона, защото нейните й представители са блюстителите на закона, но да не се забравя, че има и гражданско общество, което им лъха "в гърба".
todorb2000
Потребител

Назад към Съдебна власт