начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот kemas » 04 Сеп 2006, 09:17

Здравейте колеги ! Ани, мисля че си струва жертвата която си направила. А и ако по принцип си била решила да изпращащ детенцето си на ясли, то рано или късно това щеще да стане и пак щеще да ти е мъчно. Дори и да не успеем, от участието си в този конкурс можем да черпим само положителен опит, който ще ни закали за предстоящи съревнования. Да не говорим за знанията, които ще ни останат. Кога ще седнем да четем така обстойно админстративно право и процес в хода на забързаното ежедневие. Например в края на миналата година, по повод на участието ми в централизирания конкурс за младши съдии си опресних целия материал от държавните изпити, което ми беше изключително полезно и за работата ми. Така, че чети, без да мислиш струва ли си, при всички случаи си струва !
kemas
Потребител

Мнениеот a_ni » 04 Сеп 2006, 09:39

Kemas, благодаря ти от сърце, че ме подкрепяш! Наистина имах нужда да си възстановя и опресня знанията и да се почувствам отново на арената! Ще ми е от полза да чета , защото така или иначе, със или без успех на изпита, след 2 месеца трябва да се връщам на работа.
А вие, колеги, докъде сте с четенето. Чудя се кое по-напред, определено няма време да се чете практика.
a_ni
Потребител

Мнениеот kemas » 04 Сеп 2006, 09:57

Аз чета само по конспекта, засега ........ Но като чета мненията на колеги във форума, мисля да хвърля по един бегъл прочит на данъчните закони и ЗУТ. Със сигурност устния изпит ще е само върху въпроси от конспекта. За казуса обаче само можем да гадаем. В казуса за младши съдии например бе засегната и материя от ЗУТ, въпреки, че липсваше такъв въпрос в конспекта. И трябва да Ви кажа, че много малко колеги в залата имаха ЗУТ и този закон се предаваше от ръка на ръка, като до много колеги изобщо не можа да стигне.
kemas
Потребител

Мнениеот kasidi » 04 Сеп 2006, 11:13

А-ни ,Кемас ,Едит и всички от форума привет!
Благодаря на всички за подкрепата и подкрепям всички вас ...с позитивни мисли за конкурса.
Ани,вярвам,че ти е много трудно с малко дете,минала съм по този път-никй не съчувства,а напротив...
Сега за конкурса-най-важния пролем е кои закони да четем и какви да носим -все пак от конспекта се вижда:ЗМСМА,Закона за административно-териториалното делене-там са ковпетенциите на областните у-ли,Закона за администрацията и Закона за държавния служител.
И да четем ДОПК и ЗДДС,ЗУТ и други ,които не са включени изрично в конспекта ще си замъглим мозъците-това са твърде сложни и обемни материи,да не говорим за тънкости.Аз мисля,че по-скоро на устния изпит ще си позволят да излязат от конспекта,но да стигжнем до там.
kasidi
Потребител

Мнениеот kemas » 04 Сеп 2006, 11:47

Аз пък мисля, че на писмения изпит може да се излезе извън конспекта /така е и съгласно наредбата/, а не на устния. Наистина ще е много затормозяващо да се четат други закони извън конспекта, но задължително ще трябва да се носят на писмения изпит, и то колкото повече, толкова по-добре.
kemas
Потребител

Мнениеот edit » 04 Сеп 2006, 12:47

Кемас, и аз смятам така, само че е нереалистично да се понесат толкова закони. Не знам дали сте прочели АПК, но там има наистина доста смайващи разпоредби. Чл. 306 например, направо ме потресе, да не говорим за коментара към него.
edit
Потребител

Мнениеот edit » 04 Сеп 2006, 13:07

Измененията на ЗМСМА - изм и доп. в бр.30 - влиза в сила на 1.03.2007г., а изменения и допълнения в бр. 69 ?
edit
Потребител

Мнениеот a_ni » 04 Сеп 2006, 13:47

EDIT, какво точно те потресе в чл. 306?
a_ni
Потребител

Мнениеот kasidi » 04 Сеп 2006, 15:08

Edit,според мен чл.306 АПК не е толкова смущаващи го разбирам така: когато някой не изпълни съдебния акт,с който се потвърждава,изменя или отменя административен акт,и то ва съдебно решение не се изпълнява,съдът действа директно и по съответен сигнал,жалба и т.н. издава разпореждане ,с което глобява длъжностното лице,което е виновно за неизпълнение на съдебното решение.Съдът не е административен орган,за да издава наказателни постановления.Очевидно е че се цели бързина и ефективност при изпълнение на съдебните решения и влезлите в сила административни актове,които не се изпълняват в срок.Права ли съм?
kasidi
Потребител

Мнениеот kasidi » 04 Сеп 2006, 15:18

Edit, всъщност ал.2 на чл.306 АПК предизвиква такъв въпрос/не съм чела още коментара на АПК/ кое е това длъжностно лице ,на което съдията може да възложи издаването на разпореждане?....
kasidi
Потребител

Мнениеот edit » 04 Сеп 2006, 17:05

Касиди, по- нататък се казва , че разпореждането на председателя или упълномощения, може да се обжалва пред тричленен състав от същия съд.
Пък в коментара пише, че и съдии можело така да се глобяват.
edit
Потребител

Мнениеот rossa3 » 04 Сеп 2006, 17:40

Да не говорим, че в по-следващото изречение се казва, че разпореждането за налагане на наказанието било на тричленен състав, а според кодекса се налага еднолично, а обжалването е пред тричленен състав на същия съд.
rossa3
Потребител

Мнениеот edit » 04 Сеп 2006, 17:49

Роса, това е само един гвоздей и да го наречем "бял кахър", къде по-объркани и неясни неща има.
Е, може пък и капацитета ми да е толкоз, че да не мога да ги проумея. . . :oops:
edit
Потребител

Мнениеот edit » 04 Сеп 2006, 17:52

Касиди, пак според коментара- съвсем не било задължително това дл. лице да е съдия. Щото пък в таз връзка за глобите се казва, че що да не се наказват и съдии, като по същността си били дл. лица :roll:
edit
Потребител

Мнениеот rossa3 » 04 Сеп 2006, 18:56

Наистина е странна тази хипотеза.Първо кои са случаите извън тези по дял пети ? - чл.304 във вр.чл.306?
rossa3
Потребител

Мнениеот denni_law » 04 Сеп 2006, 23:36

Разбирам защо Ани си е дала дъщеричката на ясла, но пък аз съм изправена пред дилемата дали да си отлажа сватбата на 23 септември или по стар български обичай да хвана две дини под една мишница и едновременно да готвя и двете събития. Да не говорим, че напрежението вкъщи е невъобразимо - аз искам да чета, същевременно текат и последните приготовления за другото събитие и като за капа не мога дори да излезна в отпуск и всеки ден ми звънят клиенти с техните проблеми и всеки държи на своето и искат ако може работата им да се свърши от днес за вчера
denni_law
Младши потребител

Мнениеот a_ni » 05 Сеп 2006, 08:21

Добро утро на всички, форумисти!
Дени, май на всички ни е трудно да се готвим за изпита. Според мен не отлагай сватбата си, струва ми се , че не е на хубаво. Това трябва да бъде най-красивият ти ден, твоят ден!
Изпита ще мине и ще замине, я камилата , я камиларят, но човекът с който ще се свържеш ще е винаги до теб, прецени кое е по-ценно и действай. Пък и в крайна сметка от теб се иска да си купиш рокля и останалите аксесоари/точно 4-5 часа/, всичко останало можеш да предложиш да ти го устроят като изненада! Ти сядай и чети, ще успееш!
a_ni
Потребител

Мнениеот rossa3 » 05 Сеп 2006, 08:31

Едит, със сигурност въпроса,който сподели със адм.отоговорност на съдиите е спорен, а според мен проблема не е в капацитета ти.Самият факт,че ти е направило впечатление говори за това. Аз зададох един въпрос, но никой не се включи.Ако имаш виждане, моля те сподели - как се различава мълчалив отказ от изразено волеизявление чрез бездействие?Практически ми е трудно да си го представя. т.е чл.58 и чл.21,ал.4 от АПК. ????????????????????
rossa3
Потребител

Мнениеот a_ni » 05 Сеп 2006, 09:48

"изразено волеизявление чрез бездействие"
Rossa, това горното къде го видя като израз в АПК?
Според мен отказ по чл.21, ал.4 от АПК е издаването на ИАА, в който изрично е отказано извършването на искано от страната действие, или временно органът се въздържа да го изпълни, но това не е окончателно;
Чл. 58, ал.3 - Първо АО не се е произнесъл в срок по направено искане = на мълчалив отказ ; той е обжалван , но междувременно адм. орган е формирал своята воля в писмена форма/изричен отказ/ и съдът авт. , ако отмени обжалвания мълчалив отказ, отменя и изричния отказ , за да не се налага образуване на ново дело на същите основания, между същите страни и т.н.
a_ni
Потребител

Мнениеот a_ni » 05 Сеп 2006, 09:51

Не знам какво пише в Коментара по повод на горните разпоредби, не съм си го набавила още? Който се е запознал, може да сподели по-аторитетно мнение.
Хайде, колеги, така ученето е по-ползотворно!
:P
a_ni
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити