начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Непровеждането на конкурс /чл. 343, ал. 2 ЗСВ/

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Непровеждането на конкурс /чл. 343, ал. 2 ЗСВ/

Мнениеот adro85 » 04 Яну 2014, 19:55

Здравейте,

Може ли да се обжалва /и пред кой/ или по някакъв друг начин да се отмени решение на ВСС, с което се отпуска бройка за съдебен служител и тази бройка да бъде запълнена чрез преназначаване? И какъв е редът за обжалване?

"Непровеждането на конкурс (чл.343, ал.2 от ЗСВ и чл. 153, ал.2 от ПАРОАВАС) при преназначаване на съдебен служител на друга длъжност в администрацията на същия съд, както и при преместването му в друг орган на съдебната власт, е изключение от правилото по т.1, което се практикува само при доказана необходимост и наличие на квалифицирани кандидати. И в този случай се обявява свободното работно място, така че всички желаещи съдебни служители от съда или други органи на съдебната власт да могат да подадат молби за преназначаване/преместване.
Оповестяването по т.3 се извършва, чрез:
Обява на таблото за съобщения на съда;
Поне седем дневен срок за кандидатстване."

Обстоятелствата при които има доказана необходимост и наличие на квалифицирани кандидати са налице. Само че няма оповестяване чрез обява на таблото за съобщение на съда, както и седем дневен срок за кандидатстване. Съответната бройка е отпусната от ВСС чрез провеждане на конкурс.

Благодаря предварително за мнението ви!
adro85
Нов потребител

Re: Непровеждането на конкурс /чл. 343, ал. 2 ЗСВ/

Мнениеот edna_bg » 13 Яну 2014, 17:19

И аз имам горе-долу същия проблем с конкурси и вътрешни премествания
Работя като деловодител в органите на съдебната власт, но искам на същото основание по чл.343, ал.2 от ЗСВ да се прехвърля в друго звено на съда. Дотук добре, но когато отидох да попитам ми казаха, че вътрешно преместване става само по преценка на административния ръководител.
Има ли нещо такова, защото чета в Правилника за администрацията в Районните... съдилища и по-точно чл.153, ал.2 не пише изрично че е по преценка на административния ръководител. Казаха ми да се явя на конкурс и не ми взеха дори и молбата за вътрешно преместване
edna_bg
Нов потребител

Назад към Конкурси, изпити